Jako z hororu. Gepardí robot překonal rychlostní rekord

Radim Klekner Radim Klekner
11. 3. 2012 17:15
Skákající robot dosahuje rychlosti 30 kilometrů za hodinu

New York - Usain Bolt by mu utekl. Ne však netrénovaný dospělý člověk, tím spíše dítě. Řeč je o robotovi, při jehož konstrukci se konstruktéři nechali inspirovat gepardem.

Americká firma Boston Dynamics představila robotický model, který napodobuje pohyb nejrychlejší a nejelegantnější kočkovité šelmy. Robot samozřejmě nedosahuje gepardní rychlosti, je schopen urazit za hodinu třicet kilometrů.

Podle výrobců tím nicméně překonal světový rekord v dané kategorii - žádný jiný robot se nepohybuje tak rychle. Člověk, který by chtěl gepardímu robotovi uniknout, by musel stovku uběhnout pod dvanáct vteřin.

Rekordman Bolt běží na nejkratší sprinterské trati průměrnou rychlostí 37,58 kilometrů za hodinu, a vzdálenost tak uběhne za 9,58 vteřin.

Robot, kterého vytvořili vývojáři v Bostnu, působí poněkud přízračně a upomíná na hororové scény ze sci-fi filmů. Celý projekt také financovala Darpa, výzkumný odbor ministerstva obrany Spojených států.

V rámci programu nazvaného "Maximum mobility a manipulačních schopností" dostali vývojáři za úkol sestavit robotické zařízení, které bude moci být nasazováno při rychlé likvidaci nášlapných min.

Vědci se při vývoji robota nechali inspirovat elegantním gepardem.
Vědci se při vývoji robota nechali inspirovat elegantním gepardem. | Foto: Zoo Praha

Nový model překonal 23 let starý rekord. V roce 1989 sestavili pracovníci Massachusettského technologického institutu dvounohého robota, jenž se pohyboval rychlostí 21 kilometrů za hodinu.

Bostonská firma má ctižádostivé plány, uvažuje o tom, že jednoho dne sestaví model schopný pohybovat se rychlostí osmdesáti kilometrů za hodinu. Gepard dosahuje běžně rychlosti o dvacet kilometrů vyšší.

"Chceme zjistit, kde leží hranice pro vysokorychlostního robota," citovala agentura Reuters vedoucího oddělení pro vývoj robotů při Boston Dynamics Alfreda Rizziho.

V rámci projektů, které řídí Darpa, vyvinuly americké firmy řadu robotů, kteří napodobují lidské činnosti, až to člověku bere dech. Ti, které představila Stanfordova univerzia, zvládnou dokonce opékání brambůrků či zápas s mečem.

Vývojáři představili nedávno rovněž model připomínající plyšovou dětskou hračku.

Tvůrci gepardího robota musí ovšem vyřešit ještě jeden problém. Jejich robot se zatím pohybuje jen na běžícím pásu, na kterém ho přidržuje zvláštní mechanismus, a jeho skokům dává impuls hydraulická pumpa.

Foto: Vojtěch Marek

Než bude moci být robot skutečně nasazen v terénu, aby americkým ženistům pomáhal při likvidaci min, budou zapotřebí ještě roky tvrdé práce.

Dnes používaní roboti se vesměs pohybují na kolech či pásovém podvozku. Přinutit jakékoli zařízení, aby svým pohybem imitovalo lidské končetiny, je pro experty z branže neskonale obtížnější, než je nechat jezdit. Nemluvě o tom, že robotická ruka je mnohem náchylnější k poruchám než obyčejné kolo.

Roboti budoucnosti budou mnohem častěji nasazováni při transportu zraněných vojáků a ne jen jako obyčejní zabijáci známí ze sci-fi produkce.

 

Právě se děje

Další zprávy