Obama nevyloučil útok na Írán. A neblufuji, upozorňuje

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
2. 3. 2012 16:03
Vojenský zásah je podle něj až nejzazší možností, jak zastavit jaderný program Teheránu
Foto: Reuters

Washington - Jednou z variant, jak zastavit íránský jaderný program, je i případný vojenský zásah. V rozhovoru pro časopis The Atlantic to řekl americký prezident Barack Obama. Upozornil ale, že jde až o nejzazší možnost.

Šéf Bílého domu se domnívá, že Teherán donutí k ústupu od údajného vývoje jaderné zbraně ekonomické sankce.

Obama před pondělním setkáním s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem ve Washingtonu uvedl, že jak Izrael, tak Írán by měly možnost amerického útoku na íránská jaderná zařízení brát vážně.

"Myslím, že íránská vláda si uvědomuje, že jako prezident Spojených států neblufuji."

Netanjahua se nicméně bude snažit přesvědčit, aby upustil od vojenské operace vůči íránským jaderným zařízením, o níž se v posledních týdnech stále silněji spekuluje. Dokonce se stala jedním z témat předvolební kampaně v Íránu.

Izrael dává najevo, že situaci považuje za vážnou, a signalizuje ochotu k útoku. Obama se bude snažit Netanjahua přesvědčit, že Tel Aviv se na USA může spolehnout a že Washington je připraven situaci řešit.

Napětí mezi Íránem, Izraelem a Spojenými státy kvůli údajnému íránskému jadernému programu v posledních týdnech výrazně vzrostlo. Přispěly k tomu přísné sankce, které západní země na popud USA uvalily na íránský ropný průmysl ve snaze přimět Teherán k zastavení tohoto programu.

Ten podle Západu směřuje k sestrojení jaderné zbraně. Írán takové obvinění odmítá a tvrdí, že usiluje jen o mírové využití jádra.

 

Právě se děje

Další zprávy