Věznici zachvátil požár, zemřely stovky lidí

Zahraničí Zahraničí
15. 2. 2012 16:10
Příčiny neštěstí v honduraském městě Comayagua nejsou známy
Záchranáři přepravují jednoho ze zraněných.
Záchranáři přepravují jednoho ze zraněných. | Foto: Reuters

Tegucigalpa - Nejméně 357 obětí si podle honduraské generální prokuratury vyžádal rozsáhlý požár ve věznici ve městě Comayagua asi 75 kilometrů severně od metropole Tegucigalpa.

Celkem už tak počet mrtvých a pohřešovaných vzrostl na 452 vězňů, což odpovídá vice než polovině trestanců.

Plameny už se hasičům podařilo dostat pod kontrolu, ale počet obětí bude pravděpodobně ještě narůstat. Podle CNN je stále pohřešováno 105 vězňů.

"Je možné, že mrtvých bude o hodně více," řekla Reuters Lucy Marderová, která v 60tisícovém městě šéfuje soudním lékařům. Těla řady vězňů byla podle agentur spálena k nepoznání, další zemřeli na udušení.

Několik desítek zraněných museli záchranáři transportovat do místní nemocnice, někteří ale museli až do 80 kilometrů vzdálené metropole Tegucigalpa.

Ve věznicích panují otřesné podmínky

Požár vypukl před úterní 23. hodinou místního času (6:00 SEČ). Jeho příčiny nejsou známy, ale podle spekulací za ním může být pokus o vzpouru vězňů, případně elektrický zkrat.

"Všichni utíkali a hledali jakoukoliv cestu ven, aby si zachránili život," popsal CNN jeden z vězňů, který se představil pouze jako Alex a dodal, že sice neví, jak požár propukl, ale on a ostatní trestanci v době jeho vzniku spali. Alexe prý vzbudil až řev jeho spoluvězňů.

Desítky lidí čekají před nemocnicí na zprávu o svých příbuzných.
Desítky lidí čekají před nemocnicí na zprávu o svých příbuzných. | Foto: Reuters

Podle mluvčího hasičů José Turciosy plameny zachvátily celkem pět bloků, tedy více než polovinu káznice. "(Požár) máme pod kontrolou, ale celkový počet obětí neznáme." Ve věznici podle CNN v době požáru pobývalo 851 trestanců.

Některým z nich se podle příbuzných podařilo dostat na střechu a utéct do bezpečí. Úřady nyní prověřují, zda část vězňů nevyužila vzniklého zmatku a nedala se na útěk.

Jedná se už o třetí tragický požár vězení za posledních několik let. V roce 2003 zemřelo při požáru žaláře v honduraském městě La Ceiba 61 vězňů, o rok později si obdobné neštěstí v káznici v San Pedru vyžádalo 107 lidských životů.

O otřesných podmínkách ve věznicích na Hondurasu minulý rok v dubnu v podrobné zprávě informovalo americké ministerstvo zahraničí. "Úřady nejsou s to poskytnout vězňům adekvátní stravu ani další nezbytnosti. Do věznic jsou často pašovány zbraně, kterými se pak odsouzení v nápravných zařízeních napadají," píše se mimo jiné v americké zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy