Lidská práva ctíme, trvá na svém čínský viceprezident

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
15. 2. 2012 11:47
Si Ťin-pching jednal s Barackem Obamou, Hillary Clintonvou i Joem Bidenem. Všem řekl to samé
Barack Obama a Si Ťin-pching.
Barack Obama a Si Ťin-pching. | Foto: Reuters

Washington - Čínský viceprezident Si Ťin-pching v rámci své oficiální návštěvy Spojených států poobědval s Barackem Obamou.

Řeč byla zejména o lidských právech, která jsou v Zemi středu stále opomíjena.

Nejpravděpodobnější budoucí prezident Čínské lidové republiky připustil, že má jeho země v dodržování jisté rezervy, ale vyzdvihl pokroky, kterých se jeho straně v této oblasti podařilo dosáhnout.

Dodal také, že na téma lidských práv vedl obdobný a upřímný rozhovor s americkým viceprezidentem Joem Bidenem a ministryní zahraničí Hillary Clintonovou.

"Zdůraznil jsem, že Čína za posledních více než 30 let od začátku reforem a otevření se (světu) udělala velký a uznávaný pokrok v otázce lidských práv," uvedl Si s tím, že prý samozřejmě vždy existuje prostor pro zlepšení.

Návštěva osmapadesátiletého viceprezidenta ve Spojených státech se uskutečňuje v době, kdy sílí znepokojení týkající se postupu Pekingu proti protestujícím v Tibetu. To daly v úterý najevo i asi dvě stovky demonstrantů, jež se shromáždily před Bílým domem. Někteří z nich měli v rukou tibetské vlajky nebo nápisy požadující svobodný Tibet.

Čínské úřady v oblastech obývaných etnickými Tibeťany v poslední době zpřísňují bezpečnostní opatření v souvislosti s blížícím se tibetským Novým rokem, jenž letos připadá na 22. února, a před březnovým čtvrtým výročím krvavých nepokojů v tibetské metropoli Lhase.

 

Právě se děje

Další zprávy