Obama ukázal rozpočet, chce dálnice i daně pro bohaté

ČTK ČTK
13. 2. 2012 18:35
USA mají hospodařit se schodkem 900 miliard dolarů
Foto: Reuters

Annandale (Virginia) - Americký prezident Barack Obama zaslal Kongresu návrh rozpočtu na fiskální rok 2013, který začne v říjnu.

Počítá se v něm s výdaji 3,8 bilionu dolarů a schodkem kolem 900 miliard dolarů.

Šéf Bílého domu chce rozpočtem podpořit růst ekonomiky, která podle něj po nedávné hluboké recesi nabývá na síle. Zároveň požaduje vyšší daně pro nejbohatší Američany.

Dálnice i vyšší platy pro učitele

Obama počítá s podporou infrastruktury, počínaje výstavbou nových dálničních tahů a konče modernizací škol. Prezident také chce více peněz pro učitele. Daňovými úlevami hodlá podpořit firmy, které budou ve Spojených státech vytvářet nová pracovní místa. Na tvorbu míst a infrastrukturu by v rozpočtu celkem mělo jít kolem 800 miliard dolarů.

V pondělí rovněž zopakoval svůj dlouhodobý požadavek vyšších daní pro nejbohatší Američany, kteří by podle něj měli platit nejméně třicetiprocentní daň z příjmu. Prezident také chce vyšší daň z dividend.

"Při tvorbě rozpočtu jsme se řídili myšlenkou, že naší zemi se vždycky dařilo, když každý měl spravedlivou příležitost. Návrh odmítá pojetí ekonomiky, kde se každý stará jen o sebe, které přispělo k prohloubení propasti mezi nejbohatšími a nejchudšími Američany," řekl.

Stěží udržitelný deficit

Dodal, že v návrhu hodlá bojovat i obřími deficity amerických rozpočtů. Podle něj by se za deset let měly snížit o čtyři biliony dolarů. Schodek 900 miliard dolarů plánovaný na příští rok je ale opět vysoký.

Americká média se shodují, že návrh zaměřený hlavně na výdaje pro boj s deficitem příliš nedělá, i když Obama mluví o citlivých škrtech. S menším rozpočtem se bude muset smířit armáda, méně peněz bude vyčleněno i na vesmírné programy.

Zadlužení Spojených států dosahuje asi 15 bilionů dolarů (více než 287 bilionů Kč). V posledních čtyřech letech se deficit rozpočtu vždy pohyboval nad hranicí jednoho bilionu dolarů, což je podle většiny ekonomů jen stěží udržitelné.

Letošní deficit má ještě činit asi 1,33 bilionu dolarů, což by představovalo zhruba 8,5 procenta hrubého domácího produktu.

 

Právě se děje

Další zprávy