Mučte mě radši postaru, žádá poslední Brit z Guantánama

Zahraničí Zahraničí
14. 2. 2012 11:04
List Independent vydal dopisy, které z Guantánama napsal vězněný Shaker Aamer
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn/Guantánamo - Už jen jediný britský občan zůstává za mřížemi amerického vězení na kubánském Guantánamu. U příležitosti desátého výročí zadržení Shakera Aamera vydal britský list The Independent ukázky z jeho dopisů.

"Prosím, mučte mě postaru... tady ničí lidi mentálně a fyzicky, aniž by po sobě zanechali stopy," postěžoval si na své věznitele v jednom ze zveřejněných vzkazů.

Aamer se narodil v saúdské Medíně. V roce 1996 přesídlil do Velké Británie, kde začal pracovat jako překladatel. Nakonec se stal britským občanem.

V červnu 2001 odjel do Kábulu pracovat pro islámskou nadaci. V listopadu ho zadrželi příslušníci Severoatlantické aliance a předali americkým vojákům.

Obviněn byl z napomáhání Tálibánu. On sám nařčení odmítá. Na Guantánamo byl převezen nedlouho poté - 13. února 2002.

Zdravotní problémy

"Neuvěříš mi. Ruka mě od všeho toho psaní zabíjí. Také záda. Stárnu. Zrovna mi bylo 41, ale fyzicky si připadám na 50. Mám problémy s ledvinami, se sluchem, s očima, padají mi vlasy, bolí mě u srdce," psal Aamer své manželce a dětem před čtyřmi lety.

Jeho advokáti mají o zdravotní stav pětačtyřicetiletého vězně starost. Údajně ztratil 40 procent své dřívější váhy. Psychické problémy podle právních zástupců ještě ztěžuje časté zavírání na samotku.

Aamer přitom nikdy před soudem nestál. Nikdy nebyl z ničeho obviněn.

Jako 1984

Když ho advokáti na sklonku loňského roku navštívili, přesvědčoval je, aby si přečetli knihu 1984 od George Orwella. "Musíte si ji přečíst. Až pak pochopíte, co se tady na Guantánamu děje," řekl jim.

Protest proti Guantánamu (archivní foto).
Protest proti Guantánamu (archivní foto). | Foto: Reuters

The Independent uvedl, že se teď britská vláda snaží Aamera z Guantánama dostat zpět domů. "Jeho věznění je nespravedlivé," uvedl pro deník jeden z blíže nejmenovaných zdrojů zapojených do jednání s Američany.

Přispět k tomu mohla i vlna kritiky, která se na britské úřady v souvislosti s Aamerem snesla. The Independent v lednu zveřejnil detaily o tom, jak se vláda snažila s Aamerovými advokáty bojovat.

Zatajovala jim důkazy, které mohly vést k propuštění. Jen za soudní výlohy vydal stát podle listu bezmála 280 tisíc liber.

Aamer je také jediným vězněm z Guantánama, který tvrdí, že byl mučen za přítomnosti agentů britské tajné služby.

 

Právě se děje

Další zprávy