Vědci dokázali přečíst myšlenky a přeměnit je ve slova

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 2. 2012 18:44
Počítač už umí na základě nervových vzruchů v mozku uhodnout, na co člověk myslí

Londýn - Vědci úspěšně otestovali průlomovou technologii analýzy neurologických vzruchů uvnitř lidského mozku, která umožňuje dešifrovat lidské myšlenky a převést je do slov.

Nová metoda, prezentovaná na webu Public Library of Science, by mohla zásadně zlepšit kvalitu života němých lidí či pacientů s mnoha dalšími typy postižení.

Úspěšná zkouška proběhla tak, že vědci nechali dobrovolníky poslouchat slova a elektrody připevněné k hlavě pak zaznamenávaly vzruchy ve sluchovém centru jejich mozku. Slova, která pacienti slyšeli a následně na ně mysleli, se počítači podařilo rozpoznat. 

To, že se vědci blíží zásadnímu průlomu v analýze mozkových vzruchů, naznačovaly výsledky studií už několik let. Loni například dokázali sestavit přístroj, díky němuž mohl dobrovolník pohybovat kurzorem jen myšlenkou přenášenou elektrodami do počítače.

K tomu, aby mohl tým Briana Pasleyho z kalifornské Univerzity v Berkley zpětně identifikovat vnímané zvuky, bylo třeba monitorovat také vyšší mozková centra, která jsou zodpovědná za interpretaci vnímaných zvuků.

"Náš výzkum by mohl být přínosný ve dvou rovinách. Za prvé by nám mohl pomoci lépe porozumět tomu, jak mozek pracuje, a za druhé by mohl pomoci lidem s vadami řeči. Časem by mělo být možné vyrobit zařízení, které by mluvilo za ně - vyslovovalo by jejich myšlenky," vysvětlil Pasley BBC.

Jeho kolegové ale varují, že k takovému zařízení má současná věda ještě daleko.

 

Právě se děje

Další zprávy