Brit vtipkoval na Twitteru, zatkli ho jako teroristu

Petr Jemelka Petr Jemelka
31. 1. 2012 13:30
Namísto dovolené strávil v USA pět hodin u výslechu a noc v dodávce s imigranty
Leigh Van Bryan a Emily Buntingová Ameriku nezbourali. Bezpečnostní složky zasáhly včas.
Leigh Van Bryan a Emily Buntingová Ameriku nezbourali. Bezpečnostní složky zasáhly včas. | Foto: repro The Sun

Londýn - Vtipkování na Twitteru může přijít draho. Zvlášť pokud si utahujete z tak vážných věcí, jakou je americká národní bezpečnost.

Přesvědčil se o tom mladý pár z Velké Británie, kterému lehkovážné glosování o dovolenkových plánech překazilo vytoužený výlet do Los Angeles.

Stačila dvě tweetnutí. V jednom z nich šestadvacetiletý Leigh Van Bryan žertoval o tom, že vyrazí "zničit Ameriku" a ve druhém psal o "vykopání Marilyn Monroe".

"Máš čas na pokec, než vyrazím zničit Ameriku?," napsal mladík jednomu ze svých přátel. A v zápětí dodal: "Za tři týdny touhle dobou budeme na Hollywood bulváru kopat hrob Marilyn Monroe".

Vtipkování na sociální síti neuniklo očím zvláštních agentů protiteroristické jednotky amerického Ministerstva vnitřní bezpečnosti. Na přílet nic netušící britské dvojice se řádně připravili.

Turisté byli zadrženi ihned po příletu na losangeleské mezinárodní letiště. To bylo naposledy, co se ten den viděli.

Čtyřiadvacetiletá Emily Buntingová byla považována za teroristku, přestože si ani netweetla.

Případ je o to absurdnější, že slovo "destroy" v britském slangu neznamená jen zničit, ale také zbourat ve smyslu bujaře oslavovat.

Vysvětlování nebylo nic platné. Oba byli podrobeni pětihodinovému výslechu a poté na noc zamčeni do dodávky plné ilegálních imigrantů. Druhý den je pak Američané posadili na letadlo domů.

O případu informovaly britské bulvární deníky Daily Mail a The Sun. Americké televizi NBC incident potvrdil mluvčí agentury pro ochranu hranic a dodal, že se Britové chovali nepřístojně.

To samé si ale o chování Američanů myslí vykázaní turisté. "Teď se to zdá skoro směšné, ale v té chvíli to bylo děsivé. Jednali se mnou jako s teroristou. A když jsem se jim snažil vysvětlit, že se jedná o nedorozumění, opakovali, že jsem to tím tweetnutím podělal," cituje The Sun Van Bryana, který se živí jako vedoucí baru.

 

Právě se děje

Další zprávy