Jsem unavená, po volbách končím, řekla Clintonová

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 1. 2012 17:15
Není to poprvé, politická matadorka se v podobném duchu vyjádřila už dřív
Jsem už z politiky unavená, tvrdí Clintonová.
Jsem už z politiky unavená, tvrdí Clintonová. | Foto: Reuters

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová oznámila, že už je po 20 letech ve vrcholné politice unavená. A i když Barack Obama obhájí prezidentský mandát, nechá se ve vládě vystřídat.

Bývalá senátorka a první dáma to řekla na neformálním setkání se zaměstnanci ministerstva.

"Řekla jsem jasně, že rozhodně zůstanu, dokud za mě prezident nenominuje někoho jiného," vysvětlila Clintonová podle CNN a odmítla spekulace, že má v úmyslu ucházet se v nadcházejících prezidentských volbách na místo Joe Bidena o post viceprezidentky.

Biden podle ní odvádí skvělou práci a měl by Obamovi krýt záda i v dalším období.

Clintonová sice již dříve naznačila, že hodlá po skončení stávajícího funkčního období z čela americké diplomacie odejít. Není to ale poprvé, co oznámila, že odchází, a pak se zase vrátila.

Sama Clintonová ale tvrdí opak. "Domnívám se, že po dvaceti letech, a ono to skutečně bude dvacet let, co jsem ve vrcholné politice, je na čase zpomalit a zjistit, jak moc jsem z toho všeho unavená," řekla svým podřízeným.

Nyní si chce někdejší stranická rivalka Baracka Obamy naplno užít poslední rok ve funkci.

"Do poslední minuty, po kterou budu mít tu čest být ministryní, budu pracovat tak tvrdě, jak jen dovedu. A přirozeně i potom, ať už budu dělat cokoliv, se budu snažit vás všechny podporovat," řekla.

Na poslední rok ve funkci se šéfka americké diplomacie podle svých slov těší. Mimo jiné i proto, že bude pozornost médii a veřejnosti obrácena na předvolební kampaň a ona bude mít víc prostoru na "skutečnou" práci.

Analytici ale její prohlášení o odchodu na odpočinek přesto berou s rezervou. Tomu, že by zkušená politička neměla "ani ponětí, co bude dělat dál", příliš nevěří.

 

Právě se děje

Další zprávy