US Army propustí 80 tisíc vojáků, přibude dronů

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
26. 1. 2012 17:16
Kvůli úsporám a změně strategie ubude i brigád - ze 45 na 32
Foto: Reuters

Washington - Americké pozemní vojsko propustí kvůli úsporám 80 tisíc vojáků a sníží počet svých brigád ze 45 na 32, informovala s odvoláním na armádní činitele americká média.

Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) chce Pentagon zároveň v příštích letech zhruba o třetinu zvýšit počet bezpilotních letounů, jejichž už doposud silná role v americké strategii dále vzroste.

Odzvonilo velkým válkám?

Spojené státy také do budoucna hodlají více sázet na speciální jednotky a malé základny rozeseté po celém světě, na nichž budou moci cvičit místní spojence a odkud budou moci zahajovat různé mise. Příkladem takových akcí je loňský zásah proti šéfovi Al-Káidy Usámovi bin Ládinovi či osvobození rukojmí v Somálsku z tohoto týdne.

"Strategie odráží rostoucí důraz Obamovy administrativy na malé, tajné operace místo velkých válek," napsal WSJ. Změna následuje po stažení amerických jednotek z Iráku a doprovází postupné stahování Spojených států z Afghánistánu, kde nyní Washington místo velkého počtu vojáků prosazuje výcvik místních sil a cílené zabíjení velitelů protivníka.

V době vrcholící války v Iráku mělo americké pozemní vojsko 570 tisíc vojáků v aktivní službě. Během nadcházejícího desetiletí by tento počet měl klesnout na 490 tisíc. Kromě toho ale je ještě 205 tisíc vojáků v záloze a 360 tisíc jich slouží v Národní gardě.

Omezení se bude týkat i amerických jednotek v Evropě. Ministr obrany Leon Panetta už dříve oznámil, že z Německa stáhne dvě brigády, které tam byly trvale nasazeny.

Takto Američané opouštěli Irák:

Prioritou Asie a Pacifik

Ke snížení počtu vojáků nutí americkou armádu rozpočtové škrty. Pentagon musí během nadcházejících deseti let zredukovat své výdaje o 487 miliard dolarů (9,4 bilionu korun).

Zároveň se snížením počtu brigád armáda zřejmě rozšíří počty vojáků, kteří v nich slouží, aby byly jednotky bojeschopnější při válečném nasazení. Brigáda obvykle sestává z 3500 vojáků, nyní by se každá z nich měla rozšířit o jeden bojový útvar, který tvoří 600 až 800 vojáků.

Barack Obama oznamuje stažení vojáků z Iráku
Barack Obama oznamuje stažení vojáků z Iráku | Foto: Reuters

Podle odborníků oslovených AP posílení brigád rozšíří jejich schopnosti. Zároveň nebude potřeba tolik důstojníků ve velení pozemního vojska, kteří by museli koordinovat činnost jednotlivých brigád.

V Evropě měly dosud USA trvale rozmístěny čtyři brigády - tři v Německu a jednu v Itálii. Panetta už dříve oznámil, že z Německa se dvě brigády stáhnou. Další americké jednotky pak budou rotovat po evropských základnách podle toho, v jakém regionu budou potřeba.

Panetta společně s americkým prezidentem Barackem Obamou počátkem roku představil novou vojenskou strategii, která reaguje na plánované rozpočtové škrty. Podle strategie bude armáda USA štíhlejší a pružnější. Zároveň chtějí Spojené státy klást větší důraz než dosud na Asii a Tichomoří.

 

Právě se děje

Další zprávy