Válka o drogy nepolevuje, mrtvých přibývá po tisících

Zahraničí Zahraničí
12. 1. 2012 12:14
V Mexiku si za prvních devět měsíců roku 2011 vyžádala 13 tisíc mrtvých
Válka je dlouhá a krvavá...
Válka je dlouhá a krvavá... | Foto: Reuters

Mexico City - Drogová válka v Mexiku je rok od roku krvavější, ukazují nejnovější čísla. Jen za prvních devět měsíců loňského roku má na svědomí bezmála 13 tisíc životů, napsal server CNN.

Dosud nejtragičtějším byl v tomto směru rok 2010, kdy si násilí spojené s narkotiky vyžádalo přes 15 tisíc obětí. Pokud se ovšem potvrdí předpovědi mexické prokuratury, rok 2011 ho o několik tisíc překoná.

Válku drogovým kartelům vyhlásil prezident Felipe Calderón hned po svém nástupu do funkce v prosinci 2006. A jde podle něj o vítězný boj, byť má na svědomí 47 tisíc mrtvých.

"Násilí ale nepolevuje, a to navzdory Calderónovým prohlášením, že válku vyhrává," upozornil Bruce Bagley z univerzity v americkém Miami.

Jistý pozitivní vývoj ofenzivy proti kartelům ale podle něj lze sledovat. "(Kartely) hledají nové bezpečné přístavy," vysvětlil s odkazem na to, že se narkobaroni stále více zaměřují na země Střední Ameriky.

Místa, jimž je lepší se vyhnout

...ale vítězíme, odmítá prezident Calderón kritiku
...ale vítězíme, odmítá prezident Calderón kritiku | Foto: Reuters/Henry Romero

Ve 112milionové zemi nejsou výjimečné nálezy hromadných hrobů. Prokuratura proto zveřejnila i statistiky vražd.

Vůbec nejvíce jich policie eviduje ve městě Ciudad Juárez, které počtem obyvatel odpovídá Praze. Do loňského září tam přišlo násilně o život 1200 lidí. Hned za ním skončilo se 795 vraždami (co do velikosti poloviční) Acapulco, oblíbené turistické letovisko ležící na pobřeží Tichého oceánu.

Bezkonkurenčně nejrizikovějším místem v Mexiku je ovšem San Fernando na severu země. Policie řešila v 57tisícovém městečku 292 vražd.

 

Právě se děje

Další zprávy