Bachmannová z Tea Party po prohře vzdala boj o Bílý dům

Zahraničí Zahraničí
4. 1. 2012 17:40
Stažení kandidatury zřejmě zvažuje i Rick Perry
Před zveřejněním výsledků prvních primárek v Iowě ještě bylo Bachmannové do tance. Výsledky ale nebyly potěšující
Před zveřejněním výsledků prvních primárek v Iowě ještě bylo Bachmannové do tance. Výsledky ale nebyly potěšující | Foto: Reuters

Washington - Prvních republikánských primárek v Iowě se účastnilo sedm kandidátů, z nich ale bude dál pokračovat šest.

Prvním, kdo odstoupil, byla jediná žena - pětapadesátiletá kongresmanka z Minnesoty a představitelka konzervativního hnutí Tea Party Michele Bachmannová. Oznámila to s odvoláním na zdroj ze šátbu Bachmannové televize CNN.

Její odchod z kampaně podle analytiků pomůže dalšímu výrazně konzervativnímu kandidátovi Ricku Santorumovi, který v Iowě skončil druhý za favoritem Mittem Romneyem o pouhých osm hlasů.

Romney je také považován za politika, který pravděpodobně bude tím, kdo půjde v prezidentských volbách 6. listopadu proti Obamovi.

Bachmannová dostala pouhých pět procent hlasů. Také její předvolební mítinky byly nejméně navštěvované.

Očekává se, že kampaň ukončí také texaský guvernér Rick Perry. Ten skončil na pátém místě a oznámil, že se vrací do Texasu, kde zváží další postup.

Jak Bachmannová, tak Perry si pokazili reputaci v televizních debatách, kde se dopustili několika lapsů.

Naopak bývalý předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich i přes neúspěch v Iowě (čtvrté místo) v kampani pokračovat chce. Jasným favoritem příštích primárek ve státě New Hampshire je Romney, podle průzkumů tam má drtivou převahu.

 

Právě se děje

Další zprávy