Evropě nedáme ani dolar, říká největší soupeř Obamy

Martin Novák Martin Novák
3. 1. 2012 23:37
Dějištěm prvního souboje prezidentských kandidátů Republikánské strany je stát Iowa
Lidé ze štábu Mitta Romneyho, vyfotografovaní za vlajkou státu Iowa.
Lidé ze štábu Mitta Romneyho, vyfotografovaní za vlajkou státu Iowa. | Foto: Reuters

* Iowa je tradičně prvním státem, kde se hlasuje o kandidátech strany, jejíž zástupce zrovna nesedí v Bílém domě * Favoritem je Romney, černým koněm Santorum * Nového prezidenta Američané zvolí letos 6. listopadu

Des Moines - Pokud se stanu americkým prezidentem, Evropská unie nedostane od USA žádnou finanční pomoc a musí se o sebe postarat sama. Bezprostředně před prvním hlasováním o republikánských kandidátech na prezidenta ve státě Iowa se takto vyjádřil hlavní favorit a podle předpokladů nejpravděpodobnější vyzývatel Baracka Obamy - Mitt Romney .

"Spojené státy si musejí vyřešit vlastní krizi a nedají Evropě ani dolar," uvedl bývalý guvernér státu Massachusetts v rozhovoru pro italský deník La Stampa.

Rozpad eurozóny by podle republikána měl devastující dopad na celý svět, včetně Spojených států, ale Evropané si prý musejí pomoci sami.

"Není naším úkolem toto odvrátit. Evropané mají povinnost vyřešit svoji krizi prostředky, které mají k dispozici," uvedl prezidentský kandidát.

Mitt Romney se zdraví s budoucími voličkami.
Mitt Romney se zdraví s budoucími voličkami. | Foto: Reuters

Průzkumy dávají největší šance na úspěch v Iowě Romneymu, ale Ron Paul, který prosazuje izolacionismus v zahraniční politice a například vystoupení Spojených států z Organizace spojených národů i NATO, za ním o mnoho nezaostává. Třetí zřejmě skončí Rick Santorum.

Pro Romneyho by to znamenalo satisfakci za rok 2008, kde jej v hlasování v Iowě porazil Mike Huckabee. Volební nominaci ale nakonec nezískal ani jeden z nich, proti Obamovi šel za republikány John McCain.

Jeden ze členů Romneyho volebního štábu řekl agentuře Reuters, že ani výhra Paula nebo Santoruma v Iowě by nebyla pro Romneyho žádnou tragédií, protože dlouhodobě považuje za většího a silnějšího soupeře bývalého předsedu Sněmovny reprezentantů Newta Gingriche.

Navíc je velmi pravděpodobné, že v dalších primárkách za týden ve státě New Hampshire Romney zvítězí. Tam má velký náskok.

Podpora Gingriche podle posledních průzkumů opadá, osmašedesátiletý politik kritizuje Romneyho za agresivní a pomlouvačnou kampaň proti jeho osobě. Řekl také, že Romney by byl schopen si nominaci koupit za peníze, kdyby to bylo možné.

Na otázku, zda z kampaně odstoupí, pokud skončí v Iowě horší než třetí, což se zdá být pravděpodobné, odpověděl Gingrich stručně, leč jasně: "Ne."

Rick Santorum.
Rick Santorum. | Foto: Reuters

Bývalý senátor za stát Pensylvánie Rick Santorum vedl v Iowě usilovnou kampaň a osobně navštívil mnoho míst, ačkoliv má ve srovnání s ostatními kandidáty k dispozici méně peněz.

Navíc jej na Twitteru nepřímo podpořil mediální magnát Rupert Murdoch, který vydává vlivný deník Wall Street Journal a provozuje televizní kanál Fox News, známý svojí konzervativní politickou orientací.

Texaský guvernér Rick Perry a představitelka konzervativního hnutí Tea Party Michele Bachmannová vstupovali do klání v roli outsiderů, bez nadějí na vítězství.

První výsledky budou známy zřejmě kolem páté hodiny ranní středoevropského času. Iowa je tradičně prvním státem, kde se koná hlasování o stranických kandidátech.

Nebývá však pravidlem, že kdo v Iowě zvítězí, získá pak i nominaci. Iowa má jen tři miliony obyvatel a je to především zemědělský stát, kde se nacházejí například rozsáhlé lány kukuřice.

Po Iowě budou následovat primárky v New Hampshire, Jižní Karolíně, na Floridě, v Nevadě, Coloradu a Minnesotě. Důležité bude takzvané volební superúterý 6. března, kdy se uskuteční hlasování celkem v deseti státech, například v Ohiu, Georgii nebo Massachusetts.

 

Právě se děje

Další zprávy