Začíná obávaný rok 2012. Není poslední, slibují Mayové

Martin Novák Martin Novák
2. 1. 2012 7:00
Předpovědi konce světa podle Mayů a archeologů nemají s realitou mnoho společného
Rozptyl světla v atmosféře; na Zemi je pak zřetelné Středozemní moře, řeka Nil se svou deltou a Sinajským poloostrovem. Snímek byl pořízen 15. října 2011 během devětadvacáté expedice na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).
Rozptyl světla v atmosféře; na Zemi je pak zřetelné Středozemní moře, řeka Nil se svou deltou a Sinajským poloostrovem. Snímek byl pořízen 15. října 2011 během devětadvacáté expedice na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). | Foto: Reuters

Praha - Rok 2012 je kvůli stejnojmennému katastrofickému filmu režiséra Rolanda Emmericha a údajnému mayskému proroctví spojován s možným zánikem světa. Nebo přinejmenším s obrovskou, ve známých dějinách Země nezaznamenanou přírodní katastrofou.

Nic takového se nestane, ale bude se o tom samozřejmě psát a hovořit. A už to začíná.

Mexický Národní institut antropologie a historie na konci listopadu přiznal, že v jeho vlastnictví se nachází druhý, širší veřejnosti dosud neznámý záznam, kde je uveden letopočet 2012.

Pochází z ruin mayské svatyně v Comalcalco a je nyní studován specialisty institutu. Vystavit ho v dohledné době nehodlají.

K roku 2012 jako možnému konci jedné éry a začátku druhé se dosud váže jen jediný nález. Jde o desku z naleziště Tortuguero na jihu Mexika, starou přibližně třináct set let.

Zápis není zcela čitelný, ale někteří archeologové a odborníci na mayskou kulturu tvrdí, že prorokuje "změny" v roce 2012, a konec záznamu někteří čtou jako slova "… a snese se z oblohy".

Samotní potomci Mayů, kterých žije ve Střední Americe odhadem sedm milionů, odmítají "proroctví" dávat do souvislosti s apokalypsou a ničením. V tom se shodují s většinou mexických i amerických archeologů, kteří se dějinami Mayů zabývají.

Apokalypsa je křesťanský termín, který prý byl a je Mayům cizí. "Západní vize a tradice překroutily mayské chápání času a časových cyklů," uvedl v prohlášení mexický institut, který nechce, aby informace o druhém nálezu s datem 2012 vyvolala novou vlnu nevítaného zájmu o mayské proroctví.

Archeolog a znalec Mayů David Stuart z univerzity v Houstonu řekl před začátkem roku 2012 agentuře AP, že v mayských dějinách se nikdy nikde neobjevilo tvrzení o katastrofách.

"Nikde v jejich známých pramenech nenajdete nic o tom, že svět skončí a nějaká katastrofa musí nezbytně nastat," tvrdí Stuart, který se zabýval podrobným zkoumáním desky z Tortuguera.

Klimatické změny a přírodní pohromy posledních let ale nepochybně mnohé škarohlídy povedou k myšlence na blížící se konec světa. Tsunami v jihovýchodní Asii v roce 2004, ničivá tornáda a hurikány ve Spojených státech, zemětřesení na Haiti, řádění islandských sopek, požáry v Rusku či otřesy a jaderná havárie v Japonsku se objeví v řadě vysvětlení nadcházejících apokalyps.

A i když po roce 2012 svět bude existovat dál, na obzoru už se objeví nové zajímavé výročí. V roce 2017 totiž uplyne sto let od chvíle, kdy tři děti v portugalské Fátimě vyslechly proroctví Panny Marie, která se jim zjevila a promlouvala k nim.

Takzvané Proroctví z Fátimy se podle některých záhadologů mělo týkat i náhlého zániku lidstva a světa, přičemž římskokatolická církev čtvrté, poslední proroctví údajně zatajila. Vatikán to opakovaně popřel.

"Není žádné čtvrté proroctví. Vše už bylo zveřejněno a patřičně interpretováno," uvedl před čtyřmi lety přímo ve Fátimě, devadesát let po zjevení Panny Marie, vatikánský státní sekretář Tarcisio Bertone.

Nejpozději v roce 2017 ale o čtvrtém proroctví určitě vznikne film a vyjde několik knih. Až opadne zájem o mayské proroctví a rok 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy