Američan přežil 60 hodin pod sněhem jen díky pivu

Zahraničí Zahraničí
5. 12. 2011 15:00
Cliftona Viala z Aljašky zachránily před 17stupňovým mrazem zmrzlé plechovky
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Nome (USA) - Na pití piva se obvykle nepohlíží jako na něco zdravého, ačkoliv podle některých studií jeho konzumace může snížit riziko srdečních chorob.

Dvaapadesátiletý Američan Clifton Vial je ovšem důkazem toho, že oblíbený chmelový nápoj může zachránit i život. Anebo alespoň zkrátit čekání na záchranu, poznamenává s trochou nadsázky server Huffington Post.

Podle deníku The Daily Telegraph se muž ze západní Aljašky před pár dny vypravil autem na výlet, aby prozkoumal, jak daleko na sever se může dostat po silnici.

Ve městě Nome, zhruba 65 kilometrů od domova, ho ovšem zastihla silná sněhová bouře a on zapadl v závějích. Auto se mu nepodařilo vyhrabat, mobil byl bez signálu, a tak musel dlouhé tři dny čekat v 17stupňových mrazech na pomoc.

Jelikož neměl dost teplého oblečení ani potravin, snažil se zahřát, jak jen to šlo. A kalorie doplňoval lízáním zmrzlého plechovkového piva, kterého prý měl naštěstí dost. I tak během necelých tří dní zhubl 7 kilogramů.

"Pokoušel jsem se vyhrabat, ale rychle mi došlo, jak moc jsem uvíznul," popsal Vial, který pracuje jako mechanik, svůj zážitek deníku Anchorage Daily news. "Měl bych omrzliny dřív, než bych se odsud vůbec dokázal dostat pryč," dodal.

A tak ve spacáku s ručníkem omotaným kolem nohou ukrajoval nožíkem zmrzlé plechovkové pivo a čekal na pomoc.

"Je velmi dochvilným zaměstnancem," říká o Vialovi jeho šéf John Handeland. Právě on na konci pracovní směny zaralmoval hasiče, kolegy i dobrovolníky, kteří se všichni vydali ztraceného muže hledat.

Našli ho po šedesáti hodinách.

 

Právě se děje

Další zprávy