Žádný ropovod přes naše území, volají kanadští indiáni

Václav Viták
3. 12. 2011 20:45
Ropovody na kanadskou ropu nechtějí ani Američané, ani původní obyvatelé Kanady
Původní obyvatelé Kanady se sešli ve Vancouveru, aby odmítli ropovod Northern Gateway
Původní obyvatelé Kanady se sešli ve Vancouveru, aby odmítli ropovod Northern Gateway | Foto: Reuters

Ottawa - Původní národy obývající tichomořské pobřeží Kanady zasadily federální vládě v Ottawě tvrdou politickou ránu. Oznámily, že formují jednotnou frontu proti plánovanému ropovodu Northern Gateway, který by měl vést přes jejich kmenová území.

Pro konzervativní kabinet premiéra Stephena Harpera je to v krátké době druhý velký neúspěch v jeho plánu prudce zvýšit export ropy z obrovských ložisek ropných písků v kanadské provincii Alberta.

Tím prvním je říjnové rozhodnutí Washingtonu odložit povolení pro stavbu téměř 3000 kilometrů dlouhého ropovodu Keystone XL, který by vedl z Kanady přes území USA až k pobřeží Mexického zálivu.

I tento ropovod měl umožnit export ropy z Alberty na světové trhy. Kanadská vláda teď stojí před problémem, protože kvůli odporu původních obyvatel provincie Britská Kolumbie je ohrožena i stavba ropovodu Northern Gateway.

Ten měl přivádět ropu získanou z ropných písků na kanadské pacifické pobřeží, odkud by ji pak tankery exportovaly především do Asie.

Kanadští indiáni z Britské Kolombie se však obávají ropných havárií na pevnině i na moři a jejich dopadu na životní prostředí.

"Nechte si své peníze"

Kanadská společnost Enbridge, která chce Northern Gateway za 5,5 miliardy dolarů postavit, nabízí kmenům, přes jejichž území má vést, velké finanční částky na rozvoj jejich komunit a vlastnický podíl na ropovodu.

Původní obyvatelé, sdružení například v Alianci Yinka Dené, přesto prohlásili, že projekt ropovodu za žádných okolností nepodpoří.

Northern Gateway, který by vedl přes nejkrásnější a nejvzácnější oblasti Kanady, například přes deštné pralesy mírného pásma v Britské Kolumbii, vnímají jako zásadní hrozbu pro sebe i své, mnohdy zatím téměř nedotčené životní prostředí.

Odložený ropovod Keystone XL
Odložený ropovod Keystone XL | Foto: Reuters

Členům indiánských kmenů se navíc nelíbí, že by se z jejich přístavů staly ropné terminály, v nichž by se přečerpávala ropa do obřích tankerů.

"První národy, jejichž historické území zahrnuje celé pobřeží Britské Kolumbie, utvořily jednotnou frontu, zakazující export jakékoli ropy z ropných písků přes svá území," vzkázalo kanadské vládě 60 původních kmenů ve svém prohlášení.

Odstrašující příklad: Japonsko a Mexický záliv

Kanadští původní obyvatelé se především bojí, že ropovod způsobí obrovskou ropnou havárii, podobnou svými dopady té, která postihla v loňském roce Mexický záliv  po výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon, pracující pro ropnou společnost British Petroleum.

Upozorňují, že ropa z ropných písků je mnohem korozivnější než ropa z tradičních vrtů, a nebezpečí, že ropovod praskne, je proto mnohem větší.

Připomínají také, že Britská Kolumbie leží v oblasti s velkou seismickou aktivitou, což výrazně zvyšuje riziko případné fatální ropné havárie. V této souvislosti se zase odvolávají na letošní katastrofální zemětřesení v Japonsku.

Delegace původních obyvatel z kanadské provincie Britská Kolumbie dokonce neváhala letos v červenci odcestovat do Bruselu a vyzvat Evropskou unii, aby v žádném případě neinvestovala do nalezišť ropných písků v Albertě.

Původní obyvatelé také vyvíjejí intenzivní tlak na kanadské banky, aby projekt Northern Gateway nefinancovaly. V případě schválení stavby jsou připraveni zažalovat společnost Enbridge i kanadskou vládu, což by znamenalo roky trvající soudní spory.

Kanadské vládě nepomáhá ani fakt, že na ropovodech spravovaných společností Enbridge, která usiluje o stavbu Northern Gateway, došlo za poslední dva roky k nejméně 100 havárií, z nichž několik způsobilo rozsáhlé ekologické škody.

 

Právě se děje

Další zprávy