Jacksonův doktor dostal za smrt krále popu čtyři roky

ČTK ČTK
29. 11. 2011 20:10
Dopustil se "lékařského šílenství", prohlásil soudce
Podle soudu doktor Murray de facto zabil Jacksona anestetikem propofol.
Podle soudu doktor Murray de facto zabil Jacksona anestetikem propofol. | Foto: Reuters

Los Angeles - Lékař Conrad Murray dostal v úterý za neúmyslné zabití popového zpěváka Michaela Jacksona čtyři roky vězení, tedy maximální možný trest. Podle kalifornských zákonů se ale trest okamžitě snižuje na polovinu a lékař má také nárok na domácí vězení.

Murray podle soudu hrubě a opakovaně porušil své povinnosti lékaře vůči pacientovi, když umělci opakovaně podával anestetikum propofol. To se Jacksonovi nakonec před dvěma lety stalo osudným.

Soudce Michael Pastor ve svém odůvodnění rozsudku dal v podstatě za pravdu obžalobě, podle níž Murray hrubě zanedbal své povinnosti lékaře a neprojevil ani známku lítosti. Podle soudce se Murray dopustil "lékařského šílenství" a musí do vězení. "Je a zůstává nebezpečným," řekl Pastor.

Soudce obzvláště pobouřil fakt, že si Murray svého pacienta tajně nahrával "v okamžiku, kdy byl zranitelný". Uvedl přitom, že lékař si nahrávky, jež zazněly během soudního líčení a ve kterých Jackson často působil přízračně, pořizoval jako pojistku. Naznačil tak, že Murray svého pacienta případně mohl i vydírat.

Pastor také Murraymu, který ani tentokrát nevyužil možnosti promluvit u soudu, mimo jiné vytknul, že opakovaně lhal a podváděl, aby získal "ohromující" množství propofolu. Celkově podle něj lékař "strašlivě" zklamal důvěru svého pacienta. Soudci se také velmi nelíbilo, že Murray se v rozhovorech označoval za nevinného a kladl vinu Jacksonovi.

Zpěvák zemřel 25. června 2009 na předávkování anestetikem propofol, který mu Murray delší dobu podával jako lék na nespavost. Dvanáctičlenná porota dala za pravdu obžalobě, podle níž tím lékař hrubě zanedbal své povinnosti a je odpovědný za smrt zpěváka, jenž se v té době intenzivně chystal na návrat na koncertní pódia.

 

Právě se děje

Další zprávy