USA vyzkouší varovný systém, hluché může vystrašit

Petr Jemelka Petr Jemelka
9. 11. 2011 18:00
"Zkouška, toto je jen zkouška," uslyší ve 20 hodin odevšud Američané
Namísto prezidenta promluví k Američanům automat.
Namísto prezidenta promluví k Američanům automat. | Foto: Reuters

Washington - Pro obyvatele Česka není překvapením, když se každou první středu v měsíci v pravé poledne rozezní po celé zemi sirény. Jde o běžnou zkoušku. Něco podobného zažijí poprvé v historii i Američané. A mají obavy z paniky.

Spojené státy čeká ve 20:00 středoevropského času první zkouška celonárodního poplašného systému.

Jeho prostřednictvím může prezident během deseti minut oslovit všechny občany.

Jelikož ale půjde jen o půlminutový cvičný poplach, nebude k nim na všech rozhlasových a televizních programech promlouvat Barack Obama, nýbrž automat, který několikrát zopakuje větu "Zkouška, toto je jen zkouška".

Navzdory tomu se úřady obávají, že by test mohl Američany vyděsit. Na něco podobného totiž nejsou zvyklí. Poplach (ani cvičný) nebyl nikdy plošně aktivován. Pouze v některých oblastech byly šířeny výstrahy před živelnými pohromami.

Samotný systém přitom není žádnou novinkou - vznikl už v době studené války pro případ útoku Sovětského svazu.

Veškerá média mají ze zákona povinnost poselství Bílého domu kdykoliv a bez odkladu odvysílat. Zda zkouška vyjde a na všech kanálech bude v jednu chvíli to samé, ale není jisté.

"Myslím, že systém dosud nikdo plošně netestoval, protože panovaly obavy, že nebude fungovat. My k tomu ale přistupujeme tak, že pokud ho nevyzkoušíme, nebudeme vědět, co napravit," řekl televizi CNN Craig Fugate z Federální agentury pro zvládání krizových situací.

Zastaralé kabelovky mohou šířit paniku

Podle kabelových televizí hrozí, že test vyděsí hluché a nahluchlé, kteří neuslyší informaci, že se jedná pouze o zkoušku. Některé (zastaralé) kabelové systémy totiž neumožňují implementovat do vysílání vizuální upozornění.

Diváci tak uvidí jen prosté textové sdělení "Toto je upozornění na nouzové opatření".

Kritici rovněž namítají, že systém je pro 21. století naprosto nevhodný, protože nezasáhne telefony, mobily ani internet. Čím dál tím větší procento Američanů přitom hledá aktuální informace právě na webu.

 

Právě se děje

Další zprávy