USA zvažovaly, že na Kaddáfího udeří i kyberneticky

ČTK ČTK
18. 10. 2011 17:33
Washington od záměru upustil, protože nechtěl vytvořit precedens
Boje v Libyi se táhnou dlouhé měsíce
Boje v Libyi se táhnou dlouhé měsíce | Foto: Reuters

New York - Spojené státy letos před zahájením spojeneckých náletů na Libyi zvažovaly, že na ni zaútočí kyberneticky. Chtěly tak narušit, či dokonce zcela odstavit protivzdušnou obranu země. Od úmyslu nakonec upustily, protože se obávaly, že tím vytvoří precedent pro další státy, zvláště Rusko a Čínu.

Zároveň si Američané nebyli jistí, zda by takový útok na libyjské počítačové systémy dokázali připravit tak narychlo, informoval dnes deník The New York Times.

Technické postupy, které americká vláda zvažovala, jsou podle něj tajné. Cílem operace by ale bylo prolomit ochranu libyjských vládních počítačových sítí, odstřihnout vojenské komunikace a zabránit radarům včasného varování získat informace a předat je protiletadlové raketové obraně mířící na letadla NATO.

Americká vláda nakonec myšlenku zavrhla a použila k útoku na libyjskou protivzdušnou obranu tradiční nálety, střely s plochou dráhou letu a bezpilotní letadla.

Kromě obav, že by úderem na počítačové sítě protivníka usnadnila cestu k podobnému útoku Ruska nebo Číny v budoucnosti, hrála v jejích úvahách roli i skutečnost, že si nebyla jistá, zda takový krok může podniknout bez souhlasu Kongresu.

Podle listu The New York Times již Spojené státy delší dobu řeší otázku, kdy a zda k otevřenému kybernetickému útoku sáhnout. Deník přitom připomíná loňské napadení íránského jaderného programu počítačovým červem Stuxnet, k němuž se sice nikdo nepřihlásil, ale obecně se považuje za americko-izraelské dílo.

Americká armáda a její dodavatelé zároveň pro změnu pravidelně čelí útokům z Ruska a Číny.

Bez podpory NATO a USA by povstalci neměli sebemenší šanci
Bez podpory NATO a USA by povstalci neměli sebemenší šanci | Foto: Reuters

Administrativa prezidenta Baracka Obamy posiluje digitální schopnosti USA. Veřejně nicméně zdůrazňuje pouze snahy zlepšit ochranu životně důležitých vládních, vojenských a veřejných sítí.

"Nechceme být těmi, kdo jako první sáhnou k tomuto novému způsobu boje," uvedl James Andrew Lewis ze Střediska pro strategická a mezinárodní studia, které se zaměřuje na technologie a národní bezpečnost.

Americká neochota vstoupit na nejistý led se kromě útoku proti Libyi ukázala i o několik měsíců později při plánování operace proti vůdci teroristické sítě Al-Káida Usámovi bin Ládinovi.

Vojenští plánovači navrhli počítačový útok, který by zabránil pákistánským radarům vidět helikoptéry s americkými zvláštními komandy. Představitelé americké administrativy i tuto myšlenku zavrhli.

"Tyto kybernetické schopnosti jsou pořád jako Ferrari, které máte v garáži a vyjíždíte s ním jenom na velké závody, a ne na obyčejné projížďky po městě, když můžete jet něčím jiným," uvedl nejmenovaný činitel Obamovy vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy