Sarah Palinová řekla konečně Ne, Obamovi se nepostaví

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
6. 10. 2011 7:38
Palinová oznámila, že se nebude ucházet o republikánskou nominaci pro prezidentské volby
Foto: Reuters

Washington - Zřejmě nejprotahovanější hádanka blížících se prezidentských voleb ve Spojených státech je rozluštěna. Bývalá aljašská guvernérka a kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová se rozhodla nekandidovat.

Měsíce spekulací ukončila svým středečním oznámením, které učinila v dopise svým příznivcům. "Po dlouhé modlitbě a rozvahách jsem se rozhodla, že nebudu usilovat o republikánskou nominaci do prezidentských voleb v příštím roce," napsala doslova Palinová.

Rozhodnutí Palinové fakticky znamená, že soupiska republikánských kandidátů pro prezidentské volby je konečná. V tomto týdnu učinil napjatě očekávané oznámení, že kandidovat nebude, i guvernér New Jersey Chris Christie.

Favoritem na republikánskou nominaci tak zůstává bývalý guvernér Massachussetts Mitt Romney. Za jeho nejvážnějšího oponenta je považován současný texaský guvernér Rick Perry.

"Popelka se rozhodla nepřijít na ples, republikánští voliči se tak musí spokojit s jednou z jejích ošklivých sester," komentoval ironicky oznámení Palinové Mark McKinnon, bývalý poradce prezidenta George Bushe.

Palinová byla dlouho považována za miláčka pravicového křídla Republikánské strany a především pak aktivistů hnutí Tea Party. V poslední době se však její obliba propadla a podle nedávného průzkumu veřejného mínění si jen menšina republikánských příznivců přála, aby do prezidentského boje vstoupila.

 

Právě se děje

Další zprávy