FBI zatkla Američana, jenž plánoval útok na Pentagon

Zahraničí Zahraničí
29. 9. 2011 11:34
S modely letadel napěchovanými výbušninami chtěl udeřit i na washingtonský Kapitol
Jedním z cílů měl být washingtonský Kapitol.
Jedním z cílů měl být washingtonský Kapitol. | Foto: Reuters

Washington/Boston - Agenti FBI zatkli ve středu v Bostonu 26letého muže, který údajně plánoval teroristické útoky na Pentagon, Kapitol, ale také americké jednotky v zahraničí.

Jak uvedla televize CNN, fyzik Rezwan Ferdaus hodlal k úderu na sídla ministerstva obrany a senátu využít dálkově řízené modely letadel napěchované plastickou trhavinou C-4.

Podle vyšetřovatelů tvrdí, že chtěl "zasadit psychologickou ránu Američanům, nepřátelům Alláha". Hrozí mu podle agentury AFP až 65 let vězení.

Falešná C-4 i kalašnikovy

Samotnému dopadení předcházela dlouhá utajená operace. Muž totiž podle vyšetřovatelů plánoval "násilný džihád proti Americe" od začátku loňského roku.

Od té doby byl pod nepřetržitým dohledem FBI. Agenti v utajení mu postupně poskytli mimo jiné přes 12 kilogramů falešné trhaviny C-4 a nefunkční munici - šest samopalů AK-47 a tři ruční granáty.

Ferdaus si během léta za 6500 dolarů pořídil dálkově řízený model letounu F-86 Sabre, který schoval ve skladišti pronajatém na falešné jméno.

"Nic nenasvědčuje tomu, že by byl napojen na zahraniční teroristické organizace," citovala CNN nejmenovaný zdroj. "Zdá se, že ho radikalizovalo sledování videí na internetu," dodal zdroj s tím, že Ferdaus nikdy nebyl skutečnou hrozbou.

Zatčení přišlo necelé tři týdny poté, co si Spojené státy připomněly desáté výročí teroristických útoků z 11. září 2001.

 

Právě se děje

Další zprávy