Vyšleme válečné lodě před americké pobřeží, hrozí Írán

Zahraničí Zahraničí
28. 9. 2011 14:43
Teherán ustavičně posiluje svou vojenskou sílu a provokuje Spojené státy
Mahmúd Ahmadínežád, íránský prezident
Mahmúd Ahmadínežád, íránský prezident | Foto: Reuters

Teherán - Írán nevynechá jedinou příležitost, aby Spojeným státům i celému světu neukázal, že si nenechá diktovat, kolik zbraní a jaký druh výzbroje bude mít. Ani to, kde tyto zbraně rozmístí.

V den jedenatřicátého výročí zahájení války proti Iráku přednesl vrchní velitel íránského námořnictva admirál Habibolláh Sajjarí projev, v němž pohrozil, že Teherán vyšle válečné lodi k atlantickému pobřeží USA.

"Podobně jako arogantní velmoci, přítomné v blízkosti naší námořní hranice, zajistíme i my silnou vojenskou přítomnost u břehů Ameriky," citovala Sajjarího agentura AFP. Admirál ovšem neuvedl, kdy, jaký druh válečných plavidel a jaký počet hodlá k americkým břehům vyslat.

Sajjarí pohrozil již v červnu, že Írán pošle do Atlantiku své lodi. Íránské námořnictvo operuje již dnes v Indickém oceánu a zejména v Adenském zálivu. Tam ale chrání svá obchodní plavidla, zejména tankery s ropou, před útoky somálských pirátů.

V lednu vyslal dvě válečné lodi přes Suezský kanál do Středozemního moře. Akce byla vnímána jako snaha o provokaci Izraele.

Podle deníku The Wall Street Journal nechal nedávno Washington zřídit přímou telefonní linku na teheránskou vládu, aby co nejvíce zamezil vzniku případného vojenského konfliktu.

Agentura AFP ve středu citovala íránského ministra obrany Ahmada Vahídího, podle kterého Teherán nedávno vybavil své námořní síly raketami krátkého doletu schopnými zasáhnout plavidla nacházející se v okruhu svou set kilometrů od místa odpalu.

Írán v uplynulých dvou letech podstatně rozšířil vývoj, testování a zavádění vojenské výzbroje z místní produkce včetně nejrůznějších typů střel schopných nést konvenční nálož.

Navzdory odporu USA a jeho spojenců rovněž pokračuje ve svém jaderném programu, i když tvrdí ,že má sloužit výhradně mírovým účelům. Před několika týdny spustil také atomovou elektrárnu v Búšehru, jejíž stavba trvala 35 let a jež bude schopná dodávat obohacený uran, jenž by Teheránu mohl posloužit k výrobě atomové pumy.  

 

Právě se děje

Další zprávy