VIDEO Masakr na air show. Letoun se zřítil mezi diváky

ČTK ČTK
17. 9. 2011 22:54
56 lidí bylo zraněno, 28 z nich vážně nebo kriticky. Příčiny se vyšetřují
Okamžik, který přinesl smrt - historický letoun padá do diváků
Okamžik, který přinesl smrt - historický letoun padá do diváků | Foto: ČTK

* Podle upřesněné bilance zahynulo po pádu letadla šest diváků a pilot, další dva lidé podlehli těžkým zraněním v nemocnici * Příčina není známa, ale letoun měl pravděpodobně technické potíže * Pilot vyslal nouzový signál

Washington  - Nejméně devět lidí zahynulo a 54 osob utrpělo zranění při neštěstí na leteckých závodech v západoamerickém Renu. Podle upřesněné bilance zahynulo po pádu letadla mezi diváky sedm lidí včetně pilota, další dva lidé podlehli těžkým zraněním v nemocnici, uvedla agentura AP s odvoláním na místní policii. Dřívější zprávy udávaly tři mrtvé a 56 zraněných.

Příčina nehody je zatím neznámá, spekuluje se ale o technické závadě.

Svědci místo havárie přirovnávali k výbuchu bomby a hovořili o krveprolití, pilota ale mnozí považují za hrdinu, protože se prý snažil letadlo odklonit od největšího shluku lidí.

Z 54 zraněných jich je 15 v kritickém stavu, dalších 28 lidí bylo zraněno lehce a nejsou v ohrožení života.

Pilot byl ostřílený veterán

"Viděla jsem části těl a tolik krve, že byste tomu nevěřili. Mluvím o ruce, noze. Přeživším chyběli kusy těl. Nepřeháním. Bylo to krveprolití, neuvěřitelné krveprolití," uvedla Maureen Higginsová, která seděla asi 30 metrů od místa nehody a viděla, jak muže před ní zasáhl úlomek z letadla do hlavy.

Prohlédněte si amatérské video z místa neštěstí, článek pokračuje pod ním

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Úřady příčinu tragédie teprve vyšetřují, ale jeden z organizátorů show podle AP uvedl, že existují náznaky ukazující na technické problémy. Letoun se nenadále ocitl mimo kontrolu a šel do vývrtky. Zdá se, že se rozpadl ještě před dopadem na zem.

Legendární bojový letoun z 2. světové války P-51 Mustang se při závodech zřítil přídí k zemi. Pilotem byl údajně známý veterán 2. světové války, 74letý Jimmy Leeward.

Air show Reno
Autor fotografie: Reuters

Air show Reno

- Letecký mítink na letišti u nevadského města Reno je neslavnější akcí svého druhu na světě. Závody se konají každý rok v září a na místo lákají desetitisíce fanoušků letectví. Touha po rychlosti ale vede i ke smrtelným nehodám, dosud na závodech zahynuly téměř dvě desítky lidí, většinou ale pilotů.

- Závodníci létají velmi nízko nad zemí a zatáčejí těsně kolem pylonů, které jsou vysoké jen 15 metrů. Jak dodávají organizátoři, pro piloty v Renu platí tři základní pokyny: Leť nízko, leť rychle a zatáčej jen doleva.

- Historie závodů se začala psát v roce 1964, prvními účastníky byli zejména piloti létající na vysloužilých strojích z druhé světové války. Dnes se v Renu létá v šesti různých kategoriích, do kterých jsou letouny zařazeny podle velikosti, výkonu motoru nebo druhu pohonu.

- Maximální rychlosti letounů, používaných v Renu, se pohybují na hranici rekordů pro kategorií strojů poháněných pístovými motory. Rekordní zápis ostatně patří jednomu z těchto strojů, Grummanu Bearcat pojmenovanému Rare Bear, který v létě 1989 dosáhl na tříkilometrové trati průměrné rychlosti 850 kilometrů v hodině.

Leeward byl velmi zkušeným pilotem a těšil se dobrému zdraví. Pilot udělal vše proto, aby minimalizoval počet obětí, pokud by to bylo v jeho silách.

Očití svědkové televizi CNN řekli, že letoun se zřítil na řadu sedadel před jednou z tribun. Tato místa byla vyhrazena mimo jiné pro organizátory akce.

Je to masakr, řekl svědek

"Je to jak masakr, jako kdyby explodovala bomba," řekl místnímu deníku Reno Gazette očitý svědek Gerald Lent. Podle něj je všude kolem krev a utržené končetiny.

Pilot během závodu podle některých zdrojů vyslal nouzové volání, načež se zřítil. Leeward byl majitelem závodního týmu Leeward Air Ranch Racing Team. Absolvoval víc než 120 závodů a byl využíván jako kaskadérský pilot i ve filmu. Účinkoval například ve snímcích Amelia a Cloud Dancer.

Závody ve státě Nevada každoročně přilákají tisícovky návštěvníků. Už v letech 2007 a 2008 při nich zahynuli čtyři piloti, informovala AP.

 

Právě se děje

Další zprávy