Jacqueline Kennedyová nenáviděla Martina Luthera Kinga

Zahraničí Zahraničí, Václav Viták
14. 9. 2011 12:49
Téměř padesát let staré nahrávky odhalují nitro Jacqueline Kennedyové
První dáma Jacqueline Kennedyová.
První dáma Jacqueline Kennedyová. | Foto: Wikimedia Commons

Washington - Jacqueline Kennedyová byla dokonalá první dáma: krásná, diskrétní, uměřená a graciézní.

Záznamy jejích rozhovorů s historikem Arthurem Schlesingerem pořízené v roce 1964 - čtyři měsíce poté, co byl její manžel, prezident John Fitzgerald Kennedy, zastřelen v Dallasu - dávají poprvé nahlédnout do jejího nitra.

Je to celkem osm hodin názorů na světové a americké politiky, které obvykle hodnotí velmi kriticky. Jejich obsah byl zveřejněn poprvé, v době pořizování nahrávek si bývalá první dáma vymínila, že budou zpřístupněny až po uplynutí sedmačtyřiceti let.

Kennedyová v nich například mluví o slavném bojovníku za práva amerických černochů Martinu Lutheru Kingovi a má pro něj jen slova pohrdání.

Mluví o něm jako o „příšerném chlapovi", a to jen krátce po jeho světově proslulém proslovu „I Have a Dream (Mám sen)".

King popudil Kennedyovou svým chováním na pohřbu jejího manžela, na který údajně přišel opilý.

King byl „sexuální otrapa"

Kennedyová také mluví o tajných nahrávkách pořízených FBI v hotelu, v němž Martin Luther King - kterého označuje za "sexuálního otrapu" - bydlel před svou historickou řečí.

Na nich si podle ní King zve do svého pokoje telefonicky ženy na sexuální hrátky.

Tyto odposlechy Kingova telefonu, které nařídil tehdejší ředitel FBI J. Edgar Hoover, jsou z nařízení soudu nedostupné až do roku 2027.

Kennedyová také Schlesingerovi říká, co si její manžel myslel o vlastním viceprezidentovi Lyndonu B. Johnsonovi.

John F. Kennedy si ho vybral jen z nezbytnosti, protože potřeboval nějakého Jižana, aby získal i hlasy amerického Jihu.

Proto sáhl po Texasanu Johnsonovi, ale své ženě několikrát řekl: „ Ach, Bože, dokážeš si vůbec představit, co by se stalo téhle zemi, kdyby byl Lyndon prezidentem?"

O francouzském prezidentu Charlesi de Gaullovi mluví Kennedyová jako o „tom egomaniakovi" a „nenávistném člověku".

Její charakteristika budoucí indické premiérky Indíry Gándhíové není o nic laskavější. Gándhíová je v jejích očích „zahořklou, bezohledně ambiciózní, hroznou ženskou".

„Chceme umřít s tebou"

Kennedyová mluvila se Schlesingerem také o kubánské raketové krizi. Na nahrávkách vzpomíná, že právě v roce 1962, v okamžiku, kdy se zdálo, že USA a SSSR již sklouzávají do jaderné války, zažila se svým mužem citově nejintenzivnější chvíle.

Někteří američtí činitelé tehdy poslali své rodiny pryč z Washingtonu.

Kennedyová ale manželovi tehdy řekla: „Všichni tady s tebou zůstaneme, i kdyby nebylo už místo v krytu v Bílém domě. Chci prostě být s tebou, chci s tebou zemřít a děti také - než abychom žili bez tebe."

Bývalá první dáma si ale neotevřela srdce před Schlesingerem, pokud jde o nevěry jejího manžela, a nemluvila s ním také o úspěšném atentátu, který na něj byl spáchán 22. listopadu roku 1963.

Jacqueline Kennedyová se v roce 1968 podruhé provdala. Vzala si řeckého rejdaře Aristotela Onassise a žila dlouho mimo Spojené státy.

Zemřela v roce 1994 na rakovinu v necelých 65 letech. Její nahrávky jsou tématem knihy Jacqueline Kennedy: Historic Conversation on the Life With John F. Kennedy, která vyšla ve středu.

 

Právě se děje

Další zprávy