USA mají informace o novém útoku na výročí 11. září

Reuters ČTK Reuters, ČTK
9. 9. 2011 11:00
Hrozba se má týkat New Yorku a Washingtonu
Foto: ISIFA

Washington, New York - Spojené státy mají věrohodné, ale zatím nepotvrzené informace o možné teroristické hrozbě vztahující se k desátému výročí teroristických útoků z 11. září 2001.

Americký prezident Barack Obama vyzval bezpečnostní síly, aby "zdvojnásobily" své snahy zabránit této hrozbě. New York zpřísnil bezpečnostní opatření. 

Starosta tohoto města Michael Bloomberg na tiskové konferenci ve čtvrtek v noci amerického času sice zdůraznil, že teroristická hrozba zatím není potvrzena, ale zároveň řekl, že ji úřady berou velmi vážně, a proto zvýší bezpečnostní opatření ve městě.

V New Yorku bude hlídat více policistů, kteří se zaměří zejména na ochranu významných míst, mostů, tunelů i další infrastruktury. Na některých silnicích budou kontrolní stanoviště, v metru cestující čekají častější prohlídky.

Velitel newyorské policie Ray Kelly sdělil, že ve městě bude ve srovnání s normálními dny o 30 procent více policejních patrol, v ulicích bude více psovodů se psy cvičenými na hledání bomb a bude také rozmístěno více přístrojů monitorujících radiaci.

Hrozba se týká New Yorku a Washingtonu

Podle bezpečnostního činitele citovaného agenturou Reuters, který si nepřál být jmenován, se zdá, že se hrozba týká New Yorku a Washingtonu.

Nelze však vyloučit ani útok na jiná města, upozornil činitel, který dodal, že podrobnější informace stále přicházejí.

Bezpečnostní složky podle něj nyní prověřují zpravodajskou informaci, která přišla z pákistánských kmenových území, podle níž by teroristé mohli použít k útokům vozy naložené výbušninami.

Úřady nyní intenzivně pátrají po dvou až třech podezřelých, kteří jsou údajně napojeni na Al-Káidu.

Starosta New Yorku požádal v této souvislosti obyvatele města, aby hlásili každou podezřelou nebo nebezpečnou činnost: „V příštích třech dnech bychom měli mít všichni oči otevřené," varoval.

Šéfka newyorského oddělení FBI Janice Fedarcyková připomněla, že v dokumentech získaných během přepadové akce proti Usámovi bin Ládinovi je jasně patrný záměr Al-Káidy provádět teroristické akce během důležitých výročí jako je 11. září.

"Nenechte se zastrašit" 

Spojené státy kvůli výročí teroristických útoků, které si před deseti lety vyžádaly na 3000 lidských životů, zpřísnily bezpečnostní opatření na vojenských základnách i v některých městech již v předchozích dnech.

Počet policejních hlídek v ulicích New Yorku se zvýší o 30 procent
Počet policejních hlídek v ulicích New Yorku se zvýší o 30 procent | Foto: NYPD

Nemají však zatím informaci, která by naznačovala, že bude proveden teroristický útok na nějaký konkrétní cíl.

New York proto kromě zvýšené ochrany metra, tunelů a mostů zaměří svá bezpečnostní opatření na infrastrukturu jako celek a také na významné lokality, svatostánky a vládní budovy.

Starosta Bloomberg vyzval Newyorčany, aby byli bdělí, ale také aby vzdorovali hrozbám.

„Za posledních deset let jsme nedovolili teroristům, aby nás zastrašili. Žili jsme beze strachu a budeme v tom pokračovat," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy