Podívejte se. Takhle se svět změnil po útocích 11. září

Martin Novák Martin Novák
12. 9. 2011 7:28
Důležité události dekády, která uplynula od 11. září 2001
Pohled na nově otevřený památník v místě útoků v New Yorku.
Pohled na nově otevřený památník v místě útoků v New Yorku. | Foto: Reuters

Praha - 11. září 2001 zůstává i po deseti letech natolik zapamatovatelným datem, že lze asi těžko najít člověka, který by na dotaz, s čím je tento den spojen, nedokázal odpovědět.

Jak a v čem se za deset let změnil po událostech ve Spojených státech svět a Česká republika? Nabízíme vám několik stručných srovnání. S odstupem deseti let už také lze říci, jaké prognózy se vyplnily a jaké nikoliv.

Vše o 11. září a desátém výročí útoků najdete zde ve speciální příloze Aktuálně.cz



Po 11. září se začalo mluvit ve větší míře o nové válce, která přichází po studené válce. O válce civilizací. Paradoxně autor termínu "střet civilizací" - americký politolog Samuel Huntington - tyto názory po 11. září mírnil a hájil islám s tím, že Al-Káida nereprezentuje všechny muslimy.



Terorismus se stal celosvětovým tématem. Téměř v každé zemi se po 11. září probíraly možnosti, kdo, na co a proč by mohl zaútočit.



Místo u Shanksville v Pennsylvánii, kam se zřítil před deseti lety čtvrtý unesený letoun.
Místo u Shanksville v Pennsylvánii, kam se zřítil před deseti lety čtvrtý unesený letoun. | Foto: Reuters

Drasticky se zvýšila bezpečnostní opatření v letadlech. Už není možné, aby lidé prošli se spreji nebo noži jako atentátníci v den útoků. Už se nesmí na palubu letadel vstoupit ani s některými tekutinami. Z pilotní kabiny se stala téměř nedobytná pevnost, některé společnosti nasazují na paluby také ozbrojené ochranky. Celkově  svět "přidal" v bezpečnostních opatřeních kolem mnoha lidí či objektů. V neděli při vzpomínkové akci na newyorském Ground Zero hovořili Barack Obama a George Bush za neprůstřelným sklem, policie pečlivě hlídala okolních patnáct bloků. Ovšem propašovat bombu třeba na ruzyňské letiště stále možné je, jak ukazuje test Aktuálně.cz.



Internet v době 11. září ještě nebyl takovou samozřejmostí, jako je dnes. Především internetové zpravodajství nebylo tak čtené a vlivné jako dnes, uživatelé nebyli ještě tak zvyklí hledat si zprávy, které se stály před malou chvílí, okamžitě na internetu. Papírovým novinám ještě neklesal drasticky náklad. Ostatně deník Aktuálně.cz tehdy neexistoval, vznikl v listopadu 2005. Neexistovaly samozřejmě ani Facebook (začal v únoru 2004) nebo YouTube (začal v únoru 2005).



Mobilní telefony v září 2001 ještě nebyly v mnoha případech vybaveny možností pořizovat videozáznam ani fotografie. Proto neexistuje mnoho záznamů, pořízených bezprostředně  po útocích v New Yorku a Washingtonu. Dnes by to bylo jiné.



Po 11. září se zpochybňovala další výstavba mrakodrapů, ale vývoj tomu nedal zapravdu. Nejvyšší budova světa v Dubaji už měří přes 800 metrů.



Foto: Reuters

V Evropě se větší pozornost zaměřila na muslimské imigranty. A rostou i obavy z ní, zvláště po dalších útocích v Madridu (2004) a Londýně (2005). Před 11. září se proti přílivu muslimů do Evropy otevřeně vyslovovalo jen málo lidí, dnes je situace spíš opačná. V mnoha evropských zemích během uplynulé dekády stoupla podpora krajně pravicových stran.



Tajné služby v mnoha zemích dostaly větší pravomoci. Například v odposleších telefonů nebo sledování e-mailů.



Vedle arabského slova Al-Káida v médiích v uplynulé dekádě zdomácnělo ještě jedno cizí slov, tentokrát z japonštiny. Tsunami. Hlavně v souvislosti s údery v jihovýchodní Asii v roce 2004 a letos v Japonsku.



V roce 2001 ještě v Česku i jinde v Evropě nebyly příliš rozšířené například plazmové televize, naopak stále ještě bylo možné na ulici potkat lidi s discmanem nebo dokonce walkmanem. Doma mělo stále mnoho lidí videopřehrávače a videokazety. Stále bylo také v provozu dost velkých počítačů v poměru k laptopům.



.
. | Foto: Jan Langer

Z českých politiků, kteří byli v září 2001 ve vysokých funkcích, už mnozí odešli. Prezident Václav Havel, premiér Miloš Zeman nebo ministr vnitra Stanislav Gross. Václav Klaus byl v té době předsedou Poslanecké sněmovny, Petr Nečas poslancem a místopředsedou ODS. Mirek Topolánek byl veřejnosti málo známým senátorem a Jiří Paroubek náměstkem pražského primátora.



Česká republika už před deseti lety byla členem NATO (vstoupila v roce 1999), ale ještě nebyla v Evropské unii (až od roku 2004).



Lékařská věda v roce 2001 ještě neznala transplantaci obličeje. První byla provedena ve Francii v roce 2005.



Ačkoliv hospodářský vzestup Číny byl v roce 2001 dávno patrný, úvahy o její možné dominanci se ještě tolik neobjevovaly. Druhou největší ekonomikou poté, co předstihla Japonsko, se Čína stala až v roce 2010.


Foto: Reuters

Renesanci zažívá železnice. V mnoha zemích se v uplynulých deseti letech objevily na kolejích rychlovlaky. Například v Číně, Rusku, Španělsku, testuje se nová technologie v Německu i ve Francii. V Česku jsou soupravy Pendolino v provozu na pravidelných linkách od konce roku 2005. 



Evropa ani mnohé jiné části světa ještě nepatřily k územím, kde se kuřáci musejí příliš omezovat. Zákaz kouření na mnoha veřejných místech nebo v restauracích a barech tehdy platil jen v málo zemích. Dnes je to podstatně jiné.



Žádní Evropané ještě v září 2001 neplatili eurem. Uvedeno bylo do "provozu" až 1. ledna 2002. Skoro deset let poté se potýká evropská měna s velkými problémy.



V září 2001 Češi potřebovali na cestu do Spojených států vízum, jehož vyřizování bylo často poměrně zdlouhavé. Od roku 2007 vízum nepotřebují.



Foto: Jan Langer

Manželství nebo registrované partnerství homosexuálů bylo v roce 2001 v počátcích. V tomto roce manželství osob stejného pohlaví uzákonilo jako první Nizozemsko, od té doby přibylo mnoho zemí, kde je možné manželství nebo alespoň registrované partnerství. V České republice je registrované partnerství možné od července 2006.



Sága o Harrym Potterovi si před deseti lety svět ještě nestihla tolik podmanit. Do září 2001 vyšly knižně čtyři z celkových sedmi dílů. První film Harry Potter a Kámen mudrců měl premiéru dva měsíce po útocích, 14. listopadu 2001.



Vědci posunuli dál hranici pochopení toho, jak svět vznikl. V urychlovači částic ve Švýcarsku napodobili velký třesk.



Globální oteplování už bylo před deset lety diskutovaným problémem a Kjótský protokol o snížení emisí skleníkových plynů pochází z roku 1997, ale spory ohledně lidského podílu na oteplování se naplno rozhořely později. Al Gore a Mezivládní panel pro klimatické změny obdrželi Nobelovu cenu míru za rok 2007.



Skandály se zneužíváním dětí v římskokatolické církvi nabraly větší rozměry právě po roce 2001. V následujícím roce vyšlo na světlo mnoho případů zneužívání, do té doby tajených a zahlazovaných, v bostonské diecézi v USA. Pak následovala další odhalení, například v Německu, Rakousku, Irsku, Belgii.



Usáma bin Ládin se nestal během deset let vůdcem a následováníhodným hrdinou islámského světa. Naopak, reakce velké části muslimů na jeho nedávnou smrt byla chladná a netečná. Žádné velké demonstrace ani truchlení se nikde nekonaly.

 

 

Právě se děje

Další zprávy