Hurikán Irene v USA slábne, zabil ale 21 Američanů

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
29. 8. 2011 6:50
New York má za sebou bezprecedentní evakuaci, domovy opustilo 370 tisíc lidí
Foto: Reuters

* Aktualizovali jsme počet obětí: v pondělí ráno stoupl na nejméně 21 * New York, kam Irene dorazil v neděli, nařídil bezprecedentní evakuaci 370 tisíc obyvatel, starosta Bloomberg poprvé v historii zcela zastavil hromadnou městskou dopravu i metro * Hurikán by mohl v oblasti New Yorku zvednout mořskou hladinu až o dva a půl metru

New York - Počet obětí hurikánu Irene, který bičuje východní pobřeží Spojených států, už stoupl na dvacet jedna. Mezi oběťmi jsou nejméně dvě děti.

Téměř 2 miliony lidí jsou bez elektřiny, je přerušená doprava a několik jaderných elektráren a rafinérií muselo omezit provoz. Dva bloky jaderných elektráren byly odpojeny.

Hurikán, který je přes 800 kilometrů široký, se už prohnal New Yorkem. Nicméně zeslábl a americké Národní středisko pro hurikány ho překvalifikovalo na tropickou bouři. Rychlost větru klesla na 100 kilometrů v hodině.

Dvoumetrové vlny 

V důsledku hurikánu zemřelo podle agentury AP nejméně šest lidí v Severní Karolíně, čtyři ve Virginii, čtyři ve státě Pensylvánie, dva lidé v New Yorku, dva na Floridě a po jedné oběti hlásí státy Connecticut, Maryland a New Jersey.

Mezi oběťmi jsou nejméně dvě děti. Jedenáctiletý chlapec zemřel ve Virginii, když na dům jeho rodiny spadl strom. Druhé dítě zahynulo v Severní Karolíně při dopravní nehodě na křižovatce, kde kvůli bouři nefungovala dopravní signalizace.

Irene na východní pobřeží přinesla asi dvoumetrové vlny, silný vítr a mohutné srážky. Úřady varovaly, že v některých místech spadne až 50 centimetrů srážek, které mohou způsobit životu nebezpečné bleskové záplavy.

Prohlédněte si fotky z New Yorku:

Kvůli hurikánu byly odpojeny dva bloky jaderných elektráren. Blok v elektrárně Calvert Cliff v Marylandu se vypnul automaticky po zásahu transformátoru kusem hliníkového krytu. Elektrárnu Oyster Creek v New Jersey odpojili během noci její provozovatelé. Další jaderné elektrárny snížily výkon.

Starosta New Yorku: Zůstaňte doma

Starosta Michael Bloomberg prohlásil, že na jakoukoliv další evakuaci je už pozdě a požádal lidi, aby nevycházeli na ulici a zůstali doma nebo v evakuačních centrech.

Newyorská evakuační místa přitom zatím využilo jenom 8700 lidí. Většina Newyorčanů podle agentury Reuters raději odešla z evakuační zóny do bezpečných čtvrtí k příbuzným nebo přátelům. Evakuace se týkala jen v New Yorku 370 tisíc lidí.

Podle svědků působil New York v sobotu večer jako mrtvé město. Byla přerušena veškerá hromadná doprava včetně metra - vůbec poprvé v historii. Nejezdí vlaky ani meziměstské autobusy. Obyvatelé jsou odkázani jen na taxislužbu.

Na Manhattanu zůstaly zavřené bary i restaurace, představení na Broadwayi byla zrušena, Time Square, obvykle plné lidí v denní i noční době, bylo prázdné.

New York stojí v cestě hurikánu Irene.
New York stojí v cestě hurikánu Irene. | Foto: Reuters

Kvůli Irene bylo dle Reuters zrušeno 10 tisíc víkendových letů a dalších 250 pondělních. Letiště v oblasti New Yorku byla uzavřena pro přílety i pro odlety. Otevřena budou, až to počasí dovolí.

První oběti, první zdemolované domy

Oko hurikánu dosáhlo americké pevniny v sobotu přibližně v 13:30 našeho času v Severní Karolíně u Cape Lookout.

"U nás zcela zdemolovala pět domů," řekl CNN šerif Tyrrell County Darryl Liverman. Z města Vance County přicházejí obrázky domů poničených poté, co na ně popadaly stromy. Padající stromy ochromily dopravu v celé oblasti.

První obětí živlu byl muž, kterého v oblasti města Wilmington odnesla voda a pravděpodobně se utopil, uvedla agentura Reuters. Další muž zemřel v Onslow County v Severní Karolíně na infarkt, když se před hurikánem snažil zabezpečit svůj dům.

Prohlédněte si fotky: Hurikán Irene, smrtící krása zachycená ze satelitu

V Pitt County zahynul řidič, který vjel na zaplavený úsek silnice, dostal smyk a narazil do stromu. Dalšího člověka (z Nash County) zabil padající strom na ulici, jiného v Brunswicku usmrtil strom spadlý na automobil. Pád stromu na dům zabil malé dítě v Newport News ve Virginii.

Obyvatelé Far Rockaway v New Yorku během evakuace.
Obyvatelé Far Rockaway v New Yorku během evakuace. | Foto: Reuters

Život ztratil pětapadesátiletý surfař na pláži New Smyrna na Floridě, kterého smrtelně zranilo prkno odražené od obří vlny.

Celkem bylo na východním pobřeží před Irene evakuováno asi 2,2 milionu lidí. Nejvíce, milion, byl evakuován ve státě New Jersey, kolem 300 000 ve státech Maryland, Severní Karolína a ve Virginii, 100 000 v Delaware.

Podle některých odborníků je to největší počet lidí, jaký byl kdy před hurikánem v USA evakuován.

Prezident Barack Obama, který kvůli Irene přerušil již v pátek dovolenou a vrátil se z ostrova Martha's Vineyard do Washingtonu, varoval, že tato tropická bouře by mohla být pro USA "krajně nebezpečná a drahá".

V sobotu se Obama nechal informovat Napolitonovou a dalšími činiteli o situaci a vyzval je, aby mu podávali pravidelná hlášení o hurikánu Irene a o škodách, které způsobí.

Americký ministr obrany Leon Panetta prohlásil, že armáda je připravena poskytnout obyvatelstvu v případě potřeby pomoc.

K tomuto účelu má na východním pobřeží v pohotovosti více než 100 tisíc příslušníků Národní gardy a také osmnáct záchranářských vrtulníků na lodi Wasp.

Celé USA si stále dobře vzpomínají na rok 2005 a hurikán Katrina, který prakticky smetl město New Orleans, způsobil škody za 80 miliard dolarů a smrt 1800 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy