Obama podepsal, bankrot nebude. Svět si na čas oddechl

Reuters ČTK Reuters, ČTK, Václav Viták
2. 8. 2011 20:20
Obama znovu žádá vyšší daně pro velké firmy a bohaté lidi
Senátor Harry Reid (uprostřed) je strůjcem dohody o navýšení státního dluhu.
Senátor Harry Reid (uprostřed) je strůjcem dohody o navýšení státního dluhu. | Foto: Reuters

Washington - Americký Senát v úterý schválil zvýšení stropu pro státní dluh až o 2,4 bilionu z nynějších 14,29 bilionu dolarů. Následoval tak Sněmovnu reprezentantů, jež zákon podpořila v noci. Vzápětí zákon podepsal prezident Barack Obama.

Spojené státy tak unikly hlavnímu problému, státnímu bankrotu, který jim hrozil v případě, že by Kongres nezvýšil federální vládě dluhový limit.

"Kongres schválil kompromis, který sníží deficit a odvrátí bankrot, jenž by zdevastoval ekonomiku," řekl Obama v Růžové zahradě Bílého domu po hlasování v Senátu. Dodal, že do budoucna je nutný při boji se zadlužením země "vyrovnaný přístup". Podle něj to znamená i vyšší daně pro bohaté a velké firmy. Zároveň prý ale bude třeba reformovat nákladný zdravotní program pro seniory tak, aby jej bylo možné zachovat i pro budoucí generace.

Obama upozornil, že pouze škrty růst ekonomiky nepřinesou. Až v září skončí parlamentní prázdniny, chce proto, aby Kongres přijal kroky, které pomohou oživit ekonomiku. Mimo jiné jde o nižší daně pro střední třídu, prodloužení podpory v nezaměstnanosti či schválení obchodních dohod s Jižní Koreou, Kolumbií a Panamou, jež by zvýšily americký export.

Foto: Reuters

Většina největších úskalí však zůstává. Americká ekonomika je stále anemická, nezaměstnanost se zarputile drží na 9 procentech a Spojeným státům dál hrozí, že přijdou o rating AAA, který zaručuje vládě, korporacím i jednotlivcům levné půjčky.

To by znamenalo další ránu americkému hospodářství. Dohoda mezi demokraty a republikány o zvýšení stropu pro státní dluh, který na konci července dosáhl 14,3 bilionů dolarů, o další 2,4 bilionu v průběhu příštích deseti let, je navíc velmi křehká.

Obě strany se dohodly na škrtech ve výši 900 miliard dolarů a na vytvoření komise, která bude mít v rámci sjednané dohody za úkol do konce listopadu vypracovat plán snížení deficitu státního rozpočtu o dalších 1, 5 bilionu dolarů.

Její členové však budou jen těžko hledat shodu. Zuřivé spory mezi republikány a demokraty, které přivedly USA na pokraj ekonomické propasti, se tudíž s velkou pravděpodobností vrátí.

Obamovu administrativu zachraňuje pouze to, že demokraté dokázali prosadit takové navýšení stropu pro státní dluh, které jí vystačí až do příštích prezidentských voleb v listopadu roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy