Východ USA a Kanady sužují největší horka za 55 let

Petr Jemelka Petr Jemelka
23. 7. 2011 13:00
Vedra dosahující hranice 40 stupňů celsia už si vyžádaly přes dvě desítky obětí
Zchlaď se, kdo můžeš.
Zchlaď se, kdo můžeš. | Foto: Reuters

Washington - Východní část Spojených států a Kanady sužuje vlna veder a sucha.

Extrémně vysoké teploty, dosahující až 40 stupňů, už si vyžádaly přes dvě desítky obětí. To nejhorší navíc teprve přijde.

Nejvyšší teploty zažije východní pobřeží v následujících hodinách.

Teplotní index, který bere v potaz reálnou teplotu i vlhkost, čímž určuje, jak vysokou teplotu lidé subjektivně pociťují, se v některých oblastech vyšplhá až k 46 stupňům celsia.

Těchto hodnot budou navíc teploty dosahovat i v sobotu.

Podobná vedra pražila Spojené státy naposledy před pětapadesáti lety. Například ve městě Syracuse (stát New York) už padl teplotní rekord z roku 1936 - naměřili tam 38 stupňů celsia.

Počasí v Kanadě nebude v příštích hodinách o nic mírnější. Teploty by měly dosáhnout až 35 stupňů celsia.

Vlhkost brání ochlazování organismu

Kombinace vysokých teplot a vlhkosti je pro lidské tělo velmi náročná. Pot se totiž špatně odpařuje, čímž se snižuje efektivita jeho termoregulačního systému.

Obyvatelé měst si příliš neodechnou ani po západu slunce. Budovy, silnice a chodníky celý den teplo kumulují a v noci jej vyzařují.

Radnice se proto snaží dopad veder alespoň částečně mírnit. Na mnoha místech proto byla otevřena klimatizovaná centra, kde se mohou staří nebo chudí lidé zdarma ochladit. Ve Filadelfii zase město sestavilo zvláštní policejní týmy, které dohlížejí na pořádek na přeplněných koupalištích.

Může za to vysoký tlak

Přeplněná pláž v New Yorku.
Přeplněná pláž v New Yorku. | Foto: Reuters

"Příčinou je extrémně silný hřeben vysokého tlaku výjimečného svým rozsahem i délkou. Vzduch klesá, stlačuje se a tím se ohřívá. Zároveň se vysušuje, takže vzniká jen velmi málo mraků, které by tlumily intenzitu slunečního záření," cituje BBC amerického meteorologa Eliho Jacka.

Částečnou úlevu zažijí obyvatelé východního pobřeží až v neděli, kdyby měla rtuť teploměrů konečně o několik stupňů klesnout.

K vedru se přidává smog. Národní meteorologická agentura už varovala miliony Američanů, včetně Baltimoru, Chicaga a Washingtonu, aby nevětrali a pokud možno nevycházeli z domů a kanceláří.

 

Právě se děje

Další zprávy