Kybernetický Pearl Harbour: Hackeři mají data Pentagonu

Petr Jemelka Petr Jemelka
15. 7. 2011 19:16
Do rukou hackerů se dostalo 24 tisíc souborů s vojenským tajemstvím
Pentagon. Záruku americké bezpečnosti teď ohrožují hackeři.
Pentagon. Záruku americké bezpečnosti teď ohrožují hackeři. | Foto: Wikimedia Commons

Washington - Americké ministerstvo obrany se stalo terčem jednoho z největších kybernetických útoků v historii Spojených států.

Hackeři se během března nabourali do počítačů nejmenovaného vojenského dodavatele a zmocnili se 24 tisíc tajných vojenských souborů.

Za útokem zřejmě stojí vláda cizí země a USA mají silné podezření na konkrétní stát, prohlásil náměstek ministra obrany William Lynn.

Na jaký, neupřesnil. Dodal pouze, že soubory obsahovaly informace o nejcitlivějších obranných systémech.

"Část dat se vztahovala k méně významným věcem, jako jsou malé součástky tanků. Většina z nich ale obsahovala klíčové informace o avionice našich vojenských letadel, satelitní komunikaci, raketové obraně, systému navádění bezpilotních letadel nebo protokolech síťového zabezpečení," řekl Lynn v rozhovoru pro agenturu AFP.

V minulosti už Washington z kybernetických útoků nařknul Čínu a Rusko. Zároveň vyslovil obavu, že by se k jeho datům v blízké budoucnosti mohla dostat i některá z teroristických organizací.

O dalším vážném napadení informačních systémů ministerstva obrany a jeho dodavatelů Lynn informoval v projevu na půdě Univerzity národní obrany, během prezentace nové strategie zabezpečení klíčových informačních systémů Spojených států.

Kybernetický útok je vojenskou agresí

Vláda mimo jiné zařadila kybernetický prostor mezi válečné domény, tedy na stejnou úroveň jako pevninu, vzdušný prostor a moře.

Na kybernetické útoky jsou USA připraveny odpovědět i hrubou silou.
Na kybernetické útoky jsou USA připraveny odpovědět i hrubou silou. | Foto: Reuters

Lynn tím v podstatě zopakoval již dříve vyslovené varování, že Spojené státy vnímají kybernetický útok jako akt válečné agrese. Každý hacker, který se pokusí nabourat některý z amerických informačních systémů, tak musí počítat se stejnou odezvou, jako by přepadl americkou loď, letadlo nebo třeba tank.

"Bity a bajty mohou být v jedenadvacátém století stejně nebezpečné, jako kulky a bomby," podotkl podle BBC William Lynn a dodal, že kybernetické útoky v blízké budoucnosti už nebudou spočívat v pouze v krádežích dat, ale v poškozování elektronických systémů. Budou tedy zabíjet.

Americký ministr obrany Leon Panneta v Senátu už dříve prohlásil, že další Pearl Harbor může spočívat v kybernetickém útoku na rozvodnou síť nebo finanční či vládní informační systém. Jejich zabezpečení proto bude jednou z jeho priorit.

Nový šéf Pentagonu Leon Panetta.
Nový šéf Pentagonu Leon Panetta. | Foto: Reuters

Obranná strategie nestačí

Ať se to americkému ministerstvu obrany líbí, nebo ne, jeho data jsou čím dál ohroženější. Už totiž nestačí chránit pouze vlastní počítače a data v nich uložená. Bezpečnost utajovaných informací je třeba chránit i v systémech vojenských dodavatelů.

Představená strategie tedy klade důraz výhradně na obranu.

Američané chtějí dosáhnout toho, aby bylo možno napadený systém v případě nutnosti nahradit jiným a samozřejmě prolomení zabezpečení systémů především předcházet.

Podle kritiků ale chybí plán útoku. Každá armáda musí mít kromě defenzivní strategie také plán přechodu do ofenzívy. A když už teď Pentagon považuje kybernetický prostor za válečnou doménu, měl by prý umět zaútočit.

"Kdyby Pentagon oznámil, že naší strategií v případě blížící se jaderné války bude zalézt do krytů, zřejmě bychom také nebyli spokojeni," namítá podle serveru MSNBC bývalý poradce amerického ministra pro vnitřní bezpečnost Stewart Baker.

 

Právě se děje

Další zprávy