Nový hit internetu. Do Země narazí tajemná planeta

Martin Novák Martin Novák
13. 7. 2011 6:30
Astronomové musejí rozptylovat obavy z další údajné hrozby
Země viděná z hranice vesmíru.
Země viděná z hranice vesmíru. | Foto: Space Adventures

Praha - Milovníci katastrofických scénářů a hypotéz o konci světa mají nový hit. Nebo spíše starší, ale znovu objevený a oprášený hit.

Skoro dva miliony přístupů na YouTube a miliony dalších na různých internetových stránkách už získala teorie o nadcházející srážce Země s tajemnou planetou Nibiru.

Má jít údajně o dvanáctou planetu sluneční soustavy, která se vrací k Zemi vždy jednou za 3600 let a její účinky jsou devastující.
Stoupenci tohoto "učení" očekávají konec světa v magickém příštím roce 2012, možná ještě letos. 

To už je sice dost neoriginální, nicméně teorie o planetě Nibiru se opírá - nebo má opírat - o dávné sumerské texty, nikoliv o mayské.

Spisovatel Zecharia Sitchin, který loni zemřel, podle svých slov předpovědi o nárazu Nibiru do Země a jejím těsném průletu kolem naší planety vyčetl právě ze sumerských textů. Právě tam se prý psalo o Nibiru a jejím "příchodu" každých 3600 let.

Sitchinova kniha byla přeložena do 25 jazyků a vyšla v milionech exemplářích. Několik jeho děl vyšlo i česky, například právě Dvanáctá planeta nebo Kosmický kód.

Astronomové zájemcům ovšem připomínají, že jde o pochybné názory, které nelze prokázat.

Endeavour oblétá vesmírnou stanici poté, co vyrazil na svou cestu zpět na Zem.
Endeavour oblétá vesmírnou stanici poté, co vyrazil na svou cestu zpět na Zem. | Foto: Reuters/NASA

Vědec David Morrison z Astrobiologického institutu NASA řekl novinářům, že dostává denně v průměru pět e-mailů, kde je vážně dotazován na Nibiru a proč o tom astronomové mlčí.

Milovníci konspiračních teorií k tomu ještě podotýkají, že mlčí i vlády. Protože si s nadcházející srážkou nevědí rady, neumějí jí zabránit.

Za hranicemi sluneční soustavy ani na jejím okraji žádná planeta, která by mohla být považována za Nibiru, není, trvají na svém astronomové.

V úvahu podle některých záhadologů přichází kometa Elenin, objevená loni v prosinci. Poblíž Země proletí letos v listopadu, bude však stále dost daleko na to, aby lidé pocítili nějakou změnu, natož aby došlo k nějaké katastrofě.


 

 

Právě se děje

Další zprávy