Předlužené Řecko dostane další peníze na záchranu

ČTK ČTK
8. 7. 2011 23:40
Vedení MMF schválilo další část záchranného úvěru pro Řecko
Řecko rychlou pomoc potřebuje, stejně jako úsporný plán. Lidé se však bouří.
Řecko rychlou pomoc potřebuje, stejně jako úsporný plán. Lidé se však bouří. | Foto: Reuters

Washington - Výkonná rada Mezinárodního měnového fondu v pátek schválila uvolnění poměrného dílu z další splátky mezinárodního záchranného úvěru pro Řecko.

Na páté tranši v celkovém objemu 12 miliard eur (zhruba 290 miliard Kč) se bude MMF podílet 3,2 miliardy eur. Předlužená země by bez poskytnutí nových peněz musela tento měsíc vyhlásit platební neschopnost.

Minulou sobotu souhlasili s uvolněním nové úvěrové tranše pro Řecko ministři financí eurozóny. EU a MMF podmínily uvolnění nového úvěru dodatečnými úspornými opatřeními a ta minulý týden řecký parlament schválil.

Řecko však nebude schopno vrátit se příští rok na finanční trhy, jak dohoda s EU a MMF z loňského května předpokládala. Eurozóna proto nyní spolu s MMF připravuje další balík finanční pomoci, který má mít podobný rozsah jako nynější program 110 miliard eur.

Nový záchranný plán bude podmíněn uskutečňováním strukturálních reforem, zejména privatizace. Čeká se, že Atény budou muset zprivatizovat státní majetek v hodnotě 30 miliard eur, které budou zahrnuty do záchranného programu.

Eurozóna očekává, že na nové pomoci se dohodne v následujících týdnech. Jedná se nyní zejména o tom, jak do nového balíku zapojit soukromé investory, tedy vlastníky řeckých státních dluhopisů.

 

Právě se děje

Další zprávy