Americká armáda dál diskriminuje gaye. Soud to zakázal

ČTK ČTK
6. 7. 2011 23:30
Vláda prezidenta Obamy musí zákaz, který schválila, prosadit do praxe

San Francisco - Americký odvolací soud nařídil vládě prezidenta Baracka Obamy, aby okamžitě ustala v uplatňování zákona, který znemožňuje služební poměr v armádě osobám hlásícím se otevřeně k homosexualitě.

Tříčlenný panel soudců v San Francisku dospěl k názoru, že dosavadní opatření známé v praxi jako "Neptej se a mlč" není možné dál dodržovat, když i Obamova administrativa sama uznává, že odporuje ústavě.

Zatím není jasné, co z toho pro další vývoj vyplývá. Armáda i přes nesouhlas administrativy dál kontroverzní pravdilo uplatňuje.

Obama už před půl rokem podepsal zákon, který dosavadní praxi formálně zrušil. Doposud se mělo za to, že v platnost vstoupí až po zdlouhavé úpravě vnitřních vojenských předpisů.

Voják nemlčel a skončil

Přesně před měsícem americká armáda vyřadila ze služebního poměru dalšího vojáka, který se otevřeně přihlásil ke své menšinové sexuální orientaci. Šlo přitom o první případ homosexuála vyhozeného z armády poté, co Obama změny nastartoval.

Celkem kvůli tomu americké ozbrojené síly opustilo přes 13 000 lidí.

Po prosincovém prezidentově rozhodnutí Pentagon zahájil úpravu interních armádních předpisů, které mají vojáky připravit na spolupráci s kolegy, kteří se přihlásí k homosexualitě.

Armáda návrh předpisů předloží prezidentovi a kontroverzní pravidlo pak definitivně zanikne 60 dnů poté, co Obama úpravu vnitřních řádů schválí.

 

Právě se děje

Další zprávy