Jezdecký sport pólo šokován, míří do něj klonovaní koně

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
3. 7. 2011 13:00
Před patnáci lety se narodilo první klonované zvíře - ovce Dolly
Koňskému pólu holduje i princ William.
Koňskému pólu holduje i princ William. | Foto: Reuters

Buenos Aires - V den, kdy uplynulo přesně patnáct let od narození ovce Dolly - prvního naklonovaného zvířete - přinesly agentury zprávu o dalším posunu v genetickém inženýrství.

Klony mají do čtyř let ovládnout populární sport pólo, jehož hlavními hrdiny jsou koně. Kontroverzní případ už delší dobu řeší vedení soutěže v Argentině.

Hvězdný hráč póla Adolfo Cambiaso se spojil s americkou genetickou laboratoří Crestview Genetics a nechal naklonovat několik svých nejlepších koní v naději, že se mu podaří zkopírovat jejich výkony na hřišti.

Podle britského deníku The Guardian šokoval tento krok hráče, chovatele koní i vědce a vyvolal diskusi o tom, jak daleko má být genetické technologii povoleno zajít při ovlivňování nesmírně soupeřivého sportu, který se pyšní kořeny v dávné Persii.

Cambiaso, který je všeobecně považován za nejlepšího hráče na světě, chtěl především uchovat a replikovat geny proslulých koní. Špičkoví koně pro pólo jsou běžně kastrováni, a proto se nemohou rozmnožovat.

Klon klisny Cuartetera se na loňské dražbě v Buenos Aires prodal za 800 tisíc dolarů (více než 13,3 milionu korun).

Svaz bude klonování regulovat

"Všichni hledáme jakékoli cesty, jak uměle reprodukovat a geneticky vylepšovat. Ale v tomhle případě máme co do činění s kopírováním zvířete a nyní hledáme způsob, jak to regulovat," řekl Guillermo Buchanan, předseda veterinární komise Argentinského svazu chovatelů koní pro pólo.

Spojené státy a Jižní Korea už mají rozvinuté trhy pro klonovaná zvířata, zvláště pak domácí mazlíčky, ale pokud jde o pólo, tam nestačí jenom to, aby naklonované zvíře vypadalo stejně.

Geny odpovídají jen za 30 procent z výkonnosti koně, přičemž prostředí, strava, trénink a zacházení se postarají o zbytek, uvedl Buchanan.

Klonování není záruka úspěchu

Raul Laplacette, hráč póla a předseda pólového klubu La Araucaria, tuto technologii schvaluje, ovšem s varováním, že není zárukou úspěchu, protože klony mohou být odchovávány jinak, než jejich "originál", a to pak ovlivní jejich výkony.

Nová generace klonovaných hříbat bude připravena pro pólový debut kolem roku 2015, uvedl Laplacette. "Potřebují čas, aby vyrostli a byli vycvičeni pro závody. Nyní jsou klonovaní koně sotva rok - dva staří, a musí jim být pět nebo šest, aby byli považováni za připravené pro sport," dodal.

Tato doba dá sportu čas, aby novou technologii nějak reguloval, míní Buchanan. A jako první musí rozhodnout, zda bude při zápasech povinné označit, která ze zvířat jsou klonovaná.

 

Právě se děje

Další zprávy