Česko kleslo v hodnocení zemí podle boje s prostitucí

ČTK ČTK
28. 6. 2011 21:32
USA vydaly novou černou listinu států podle toho, jak bojují proti obchodu s lidmi
Foto: Reuters

New York - Česko je jedinou zemí, které Spojené státy vyřadily z nejvyšší skupiny států podle toho, jak se angažují v boji proti obchodu s lidmi.

Zpráva Česko označuje za "zdrojovou, tranzitní i cílovou zemi pro ženy, které jsou nuceny k prostituci" a "zdrojovou, tranzitní i cílovou zemi pro muže a ženy, kteří dělají nucenou práci". Upozorňuje zejména na případy, kdy společnosti najímající zahraniční dělníky, zabavují pracovníkům pasy, nutí je žít v nevyhovujících podmínkách a nevyplácejí jim odměnu. Takové zacházení prý postihlo nejméně stovky zahraničních dělníků.

Část viny na tom podle amerického ministerstva zahraničí nese i česká vláda, která prý tolerovala prostředí, v němž k podobným činům může docházet. Na druhé straně americká zpráva ocenila i některé způsoby, kterými se česká vláda obchodu s lidmi snaží čelit - například podpůrný program pro oběti takových činů.

Slovensko americké ministerstvo zahraničí zařadilo do první skupiny zemí. Zpráva oceňuje snahu a úspěchy slovenské vlády v boji proti obchodu s lidmi, zároveň ale upozorňuje na pokračující problémy týkající se zejména romské komunity.

Ve zprávě je také jmenováno šest států, kde jsou děti využívány jako vojáci a nepodniká se tam nic pro to, aby se s těmito praktikami skoncovalo. Je to Čad, Kongo, Barma, Somálsko, Súdán a Jemen.

 

Právě se děje

Další zprávy