Požár dorazil k americké jaderné laboratoři Los Alamos

ČTK ČTK
28. 6. 2011 9:55
Protijaderní aktivisté tvrdí, že část jaderného odpadu je skladována na povrchu
Na jihozápadě USA zuří již několik týdnů rozsáhlé požáry.
Na jihozápadě USA zuří již několik týdnů rozsáhlé požáry. | Foto: Reuters

Santa Fe - K americké jaderné laboratoři v Los Alamos ve státě Nové Mexiko dorazil požár, který zachvátil místní křovinaté a lesní porosty.

Oheň pronikl v pondělí dočasně i do rozsáhlého komplexu, ale citlivá zařízení uvnitř areálu neohrozil. Hasiči podle místních úřadů plameny v areálu rychle zlikvidovali.

Naposledy se výzkumné středisko, v němž byla vyvinuta první atomová bomba na světě, dostalo do ohrožení požárem v květnu 2000, kdy byla situace podstatně horší. Oheň tehdy sežehl několik budov s laboratořemi a napáchal škody za jednu miliardu dolarů.

Současný požár přeskočil silnici a spálil porost na asi půlhektarové ploše areálu s rozlohou 93 kilometrů čtverečních. Podle vedení jaderné laboratoře se však plameny nepřiblížily k žádným budovám ani k nebezpečným materiálům.

Američtí experti nyní kontrolují, zda se do vzduchu nedostaly jedovaté látky, podle vedení laboratoře tomu ale zatím nic nenasvědčuje.

Novomexičtí protijaderní aktivisté naopak tvrdí, že plameny pronikly do vzdálenosti pěti kilometrů od místa, kde se na povrchu skladuje radioaktivní odpad o nižší intenzitě záření. Neupřesnili, odkud informaci získali.

Úřady nařídily evakuaci

Mluvčí laboratoře Steve Sandoval ale výrok aktivistů odmítl. "Laboratoř ví, že pracuje s nebezpečným jaderným materiálem, a dělá maximum pro to, aby tento materiál byl zajištěn v železobetonových skladech. Oheň nebezpečné látky prakticky nijak neohrožuje," prohlásil.

Požár vypukl v neděli a velmi rychle se rozšířil. Do pondělního večera sežehl podle agentury AP porost na 200 kilometrech čtverečních.

Plameny se zatím vůbec nepodařilo dostat pod kontrolu a hasiči se obávají, že pokud se brzy neutiší silný vítr, může se plocha spáleného území zdvojnásobit nebo ztrojnásobit.

Úřady vyzvaly k evakuaci více než 10 000 obyvatel obcí Los Alamos a White Rock. Do boje s plameny se zapojila kromě hasičů také novomexická národní garda.

Hasiči v současnosti v celých Spojených státech zápasí s 41 rozsáhlými lesními požáry, které zatím spálily území o rozloze asi 5600 kilometrů čtverečních. Největší hoří na hranicích Arizony a Nového Mexika, spálil už přes 2150 kilometrů čtverečních lesa. Hasiči už ale ničivý požár, který se 29. května rozšířil ze špatně uhašeného táborového ohně, ze čtyř pětin uhasili.

 

Právě se děje

Další zprávy