Pentagon plánuje, že se zbaví závislosti na ropě

Václav Viták
19. 6. 2011 22:13
Americké ministerstvo obrany se začíná orientovat na obnovitelné zdroje
Tankování leteckého benzinu. Pentagon by chtěl brzy používat i biopaliva (ilustrační foto).
Tankování leteckého benzinu. Pentagon by chtěl brzy používat i biopaliva (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Washington - Pentagon musí šetřit a jednou z cest, jak dosáhnout úspor, je snížit spotřebu paliva. Americké ministerstvo obrany proto před pár dny představilo svůj první komplexní plán, jak využívat energetických zdrojů na bitevním poli efektivněji.

Tato strategie, která bude během léta ještě podrobněji rozpracována, spočívá v záměru nakupovat energeticky úspornější výzbroj, omezit závislost na ropě přechodem na obnovitelné energetické zdroje a vést vojenské velitele k uvážlivému nakládání s palivy.

Částky, které Pentagon vydává za nákup nafty, na které je zatím chod americké armády téměř stoprocentně závislý, jsou ohromné.

Americké ministerstvo obrany je organizací, jež spotřebuje nejvíce energie na světě a každý rok vydává za nákup paliva obrovské sumy.

Loni to bylo 15 miliard dolarů, v roce 2008, kdy se cena ropy vyšplhala na 147 dolarů za barel, již téměř 20 miliard. Jen vojenské letectvo USA spotřebuje více ropy než některé malé země.

Téměř 80 procent vojenských konvojů v Afghánistánu přepravuje jako hlavní náklad palivo. Jejich ochrana vyžaduje velké množství vojáků a tyto mise patří k těm vůbec nejnebezpečnějším.

Pryč od ropy

Proti ropě mluví v moderních konfliktech všechno. Zásobovací trasy jsou vždy dlouhé, proto také zranitelné. Pokud je nepřítel významně narušuje, prudce klesá bojeschopnost jednotek.

Za druhé světové války potřebovala americká armáda v průměru jeden galon paliva na vojáka a den. V Iráku a Afghánistánu už je to na každého muže 20 galonů denně.

Polovinu z toho spolkne výroba elektrické energie. Sedmdesát pět procent energie, kterou Pentagon spotřebuje, přitom připadá na operace v poli, rozmisťování jednotek a jejich podporu na bojových stanovištích.

Zbývajících pětadvacet procent jde na provoz základen americké armády. Ropa je navíc stále dražší a záhy může být i nedostupná.

Američané proto již zavádějí novou generaci úspornějších elektrických generátorů a intenzivně pracují na vývoji inteligentních elektrických a komunikačních sítí, které mohou dále snížit spotřebu energie.

Příslušníci námořní pěchoty používají přenosné solární panely, které pomáhají vojákům v poli napájet baterie, které stále více využívají pro svou činnost.

Námořnictvo testuje stíhací letouny F-18 upravené tak, aby mohly létat na biopaliva, a v roce 2016 chce mít celou jednu flotilu včetně letadlové lodi, která by využívala pouze alternativní energetické zdroje.

Budete šetřit

Problematika energie se v Pentagonu poprvé stala samostatným vojenským programem, kterému se věnuje stejná pozornost jako nákupu zbraní, kyberprostoru, nebo výcviku jednotek.

Americká armáda se snaží postupovat co nejrychleji. V afghánské provincii Hílmand již má dvě základny, které používají pro své energetické potřeby pouze solární energii.

Energetická spotřeba americké armády na pevnině, na moři i ve vzduchu je gigantická - a drahá.
Energetická spotřeba americké armády na pevnině, na moři i ve vzduchu je gigantická - a drahá. | Foto: Reuters

A z energetické úspornosti dělá parametr, který bude rozhodovat o tom, jakou výzbroj nakoupí.

Pentagon navíc ve snaze uspořit sdružuje síly s americkým ministerstvem energetiky, s nímž podepsal smlouvu o vývoji a testování inteligentních elektrických sítí, alternativních paliv, baterií a způsobů, jak co nejefektivněji uchovávat energii.

Tím spolupráce nekončí, protože experti ministerstva energetiky mají školit velitele bojových jednotek, jak šetřit energií, a navrhnout úspornější chod amerických vojenských základen.

Důstojníci v Afghánistánu už dostali od generála Davida Petraeuse 7. června rozkaz, aby okamžitě začali dbát na úsporu paliva.

"Velitelé budou tam, kde je to na místě, prosazovat rychlé zavedení nových metod úspor paliva v bojových podmínkách. Budou také využívat existujících, ověřených alternativních zdrojů energie, které omezují spotřebu nafty a nutnost její dopravy."

 

Právě se děje

Další zprávy