Šéf MMF zůstává za mřížemi, hrozí mu 70 let vězení

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
16. 5. 2011 20:10
Bankéř Strauss-Kahn nabídl kauci milion dolarů, soud ji odmítl a nechal ho ve vazbě
Unavený, neoholený DSK. Nejmocnější bankéř světa stojí před soudem na jižním Manhattanu kvůli obvinění ze sexuálního násilí, pondělí 16. května 2011.
Unavený, neoholený DSK. Nejmocnější bankéř světa stojí před soudem na jižním Manhattanu kvůli obvinění ze sexuálního násilí, pondělí 16. května 2011. | Foto: Reuters

Paříž/New York - Šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn, obviněný ze sexuálních deliktů, zůstane v americkém vězení do dalšího líčení. Rozhodl o tom v pondělí newyorský soud a odmítl propuštění podezřelého na kauci ve výši milionu dolarů.

Žalobci vyjádřili obavy, že by bankéř mohl odjet domů do Francie.

Obviněnému podle právníků hrozí přes 70 let vězení. Termín příštího stání byl podle listu Le Monde stanoven na pátek 20. května.

Nyní se čeká na rozhodnutí justice, zda důkazy předložené obžalobou si zaslouží soudní proces, nebo ne. Strauss-Kahnův obhájce vyjádřil přesvědčení, že jeho klient bude brzy zproštěn obvinění.

Soudí žena

Soudkyně Melissa Jacksonová sdělila předvolanému dvaašedesátiletému francouzskému politikovi, z čeho je obžalován. V sobotu se podle žalobců dopustil pokusu o znásilnění, omezování osobní svobody a sexuálně motivovaného trestného činu na zaměstnankyni newyorského hotelu, kde byl ubytován.

Obhajoba ale tvrdí, že Strauss-Kahn v době, kdy měl prý nutit pokojskou k orálnímu sexu, v hotelu vůbec nebyl.

"Údajně opustil hotel v poledne, tedy hodinu před tím, než se měl dopustit útoku na pokojskou," uvedlo francouzské rádio RMC s odvoláním na Strauss-Kahnovy právníky.

Obhajoba tvrdí, že Strauss-Kahn v poledne požádal o účet za hotel a vrátil klíče na recepci. Poté prý v jisté newyorské restauraci poobědval s dcerou. "Obhajoba se chystá předložit věcné důkazy a svědectví o tomto obědě," dodala RMC.

Šéf MMF si navíc podle svých slov po obědě vzal taxi a během cesty na letiště zjistil, že v pokoji zapomněl jeden ze svých mobilních telefonů. Zavolal tedy na recepci, aby se ujistil, že o telefon nepřijde.

Právě tento hovor nakonec policii na stopu jednoho z nejvlivnějších světových finančníků přivedl.

Dvaatřicetiletá pokojská z hotelu Sofitel na newyorském Times Square podle agentury AP úřadům řekla, že do hotelového pokoje vešla v sobotu kolem jedné hodiny odpoledne místního času. Strauss-Kahn měl následně vyjít nahý z ložnice, strhnout ji na zem a pokusit se ji donutit k orálnímu sexu. Ženě se však podle jejích slov podařilo uprchnout.

Personál hotelu později zavolal policii a ta dvaašedesátiletého prezidenta Mezinárodního měnového fondu zadržela v letadle těsně před odletem.

A je po prezidentování?

Pondělní první soudní líčení s šéfem MMF, který byl oblečen do tmavých šatů a bílé košile, se konalo u trestního soudu na jihu Manhattanu, u kterého se zpravidla řeší běžné delikty. Obviněný vypadal unavený a zamyšlený.

Kahn byl až doposud považován za možného kandidáta socialistů v prezidentských volbách ve Francii. Podle únorového průzkumu pro francouzský týdeník Paris Match byl bývalý socialistický ministr rok a čtvrt před prezidentskými volbami mezi Francouzi dvakrát oblíbenější než nynější prezident Nicolas Sarkozy.

Není to sice poprvé, co se Strauss-Kahn potýká se sexuálním skandálem, tentokrát se ale komentátoři shodují, že je skutečně zle.

I v případě, že se mu podaří plně se očistit, to zřejmě znamená konec jeho nadějí na ovládnutí Elysejského paláce.

 

Právě se děje

Další zprávy