Mocný šéf MMF obviněn, vyžadoval orální sex od pokojské

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
15. 5. 2011 10:01
Jsem nevinen, vzkázal přes právníka Dominique Strauss-Kahn
Šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn
Šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn | Foto: Reuters

New York - Newyorský žalobce obvinil šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strauss-Kahna ze z pokusu o znásilnění, omezování osobní svobody a sexuálně motivovaného trestného činu.

Zadržen byl na newyorském mezinárodním letišti Johna F. Kennedyho, odkud měl letadlem společnosti Air France odletět do Paříže.

Straus-Kahna, o němž se mluví jako pravděpodobném kandidátovi ve francouzských prezidentských volbách, vzala newyorská policie v sobotu do vazby kvůli obvinění, že sexuálně napadl hotelovou pokojskou. Pravděpodobný kandidát v prezidentských volbách ve Francii má být ještě v neděli předvolán před newyorský soud.

Jeho právník Benjamin Brafman agentuře Reuters řekl, že se jeho klient k sexuálnímu ataku nepřiznal a je nevinný.

MMF se k incidentu odmítl vyjádřit.

Policii zavolal personál hotelu

Dvaatřicetiletá pokojská z hotelu Sofitel na newyorském Times Square podle agentury AP úřadům řekla, že do hotelového pokoje vešla v sobotu kolem jedné hodiny odpoledne místního času. Strauss-Kahn prý vyšel nahý z ložnice, strhl ji na zem a pokusil se ji donutit k orálnímu sexu. Ženě se však prý podařilo utéct.

Personál hotelu pak zavolal policii. Strauss-Kahn však prý mezitím hotel opustil, údajně bez mobilního telefonu a osobních věcí.

Strauss-Kahn nemá diplomatickou imunitu a podle mluvčího nexyorské policie Paula Brownea by měl být ještě v neděli být předvolán před newyorský soud.

"Zjistili jsme, že je na palubě letadla Air France. Letadlo pozdrželi a Strauss-Kahn byl zajištěn a vzat do vazby kvůli výslechu," řekl policejní mluvčí Browne Reuters.

Pokojská byla prý s drobnými zraněními převezena do newyorské nemocnice.

Strauss-Kahn vede MMF od roku 2007

MMF je mezinárodní odborná organizace OSN. Dvaašedesátiletý Strauss-Kahn stojí v čele této organizace od listopadu 2007. Jeho pětiletý mandát má příští rok skončit.

Zároveň je považován za možného kandidáta socialistů v prezidentských volbách ve Francii. Podle únorového průzkumu pro francouzský týdeník Paris Match byl bývalý socialistický ministr rok a čtvrt před prezidentskými volbami mezi Francouzi dvakrát oblíbenější než nynější prezident Nicolas Sarkozy.

Strauss-Kahn byl v roce 2008 vyšetřován kvůli údajnému zneužití služebního postavení v souvislosti s intimním vztahem se svou podřízenou. V říjnu toho roku se v této aféře omluvil za "chybný úsudek", popřel však, že zneužil své funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy