Fotku mrtvého Usámy neukážu, oznámil definitivně Obama

Zahraničí Zahraničí
4. 5. 2011 22:48
Americký prezident oznámil své rozhodnutí v exkluzivním rozhovoru pro televizi CBS
Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama se rozhodl, že USA nezveřejní snímky zabitého vůdce teroristické sítě Al-Káidy Usámy bin Ládina. Prohlásil to v rozhovoru pro prestižní pořad 60 Minutes americké televize CBS s tím, že obrázky jsou natolik drastické, že by ohrozily národně bezpečnostní zájmy země.

"Považujeme za důležité zajistit, aby po světě nekolovaly velmi názorné fotografie někoho, kdo byl střelen do hlavy, a podněcovaly další násilí anebo sloužily jako nástroj propagandy. Takoví nejsme. Nepředvádíme takové věci jako trofeje," řekl doslova Obama.

Samotné fotografie by podle něj stejně nepřesvědčily ty, kdo pochybují. Členové Al-Káidy ale moc dobře ví, že bin Ládin je mrtvý, uvedl prezident.

Americká média poslední dva dny informovala o tom, že prezidentovi poradci intenzivně diskutovali o tom, zda snímky zveřejnit a dokázat tím, že bin Ládin byl skutečně zabit. Proti zveřejnění fotografií se podle zákulisních informací postavili ministr obrany Robert Gates a šéfka diplomacie Hillary Clintonová.

Oba se obávali, že by zveřejnění snímků mohlo zvýšit riziko odplaty teroristů proti americkým cílům a obecně ohrozit zájmy země ve světě.

Jen několik hodin poté, co Barack Obama v pondělí oznámil zabití vůdce Al-Káidy se objevily na internetu fotografie údajně zabitého bin Ládina, které se však ukázaly jako podvrh.

Jedna z amerických senátorek ve středu prohlásila, že snímky viděla, a potvrdila, že zabitým podle ní je skutečně bin Ládin.

Americké speciální jednotky zlikvidovaly vůdce Al-Káidy při přísně utajované operaci v pondělí, ještě ten samý den pohřbily jeho tělo do moře.

Agentura Reuters mezitím obdržela snímky pořízené na místě zabití bin Ládina zhruba hodinu po útoku amerických vojáků. Na fotografiích je vidět trojice mrtvých mužských těl v kalužích krve.

Obrázky agentura zakoupila od člena pákistánské bezpečnosti, který byl přímo na místě. Žádné z těl podle Reuters nepatří Usámu bin Ládinovi. Jeho tělo americké jednotky odvezly okamžitě z místa útoku. Agentura uvedla, že věří ve věrohodnost fotografií, neboť je na nich vidět poškozený americký vrtulník, který při zásahu havaroval.

 

Právě se děje

Další zprávy