Tornáda v USA srovnala se zemí celé čtvrti, mrtvých 305

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
29. 4. 2011 6:47
Nejhůře postiženým státem je Alabama
Předměstí Birminghamu v Alabamě po tornádu
Předměstí Birminghamu v Alabamě po tornádu | Foto: Reuters

* aktualizovali jsme počet obětí z 200 na 284

Birmingham - Bouřky s tornády a lokální záplavy usmrtily za pouhých 24 hodin zejména na jihu Spojených států přes 300 lidí.

Jen v nejhůře postižené Alabamě podle agentury AP zahynulo 204 lidí, celkově se oficiální statistika obětí vyšplhala na 305 mrtvých.

Vichřice provázené dešti nebo tornády postihly rozsáhlé území od Texasu po New York. Největší škody a oběti na životech si vyžádaly na jihu. Vedle Alabamy hlásí přes 30 mrtvých státy Mississippi a Tennessee, další lidé zahynuli v Arkansasu, v Georgii, ve Virginii, v Louisianě a v Kentucky.

Meteorologové, kteří bouře považují za nejničivější za několik desetiletí, zaznamenali 137 hlášení o tornádech, 66 z nich v Alabamě a 38 v Mississippi. Guvernéři států Alabama, Arkansas, Georgia, Mississippi a Tennessee vyhlásili stav nouze.

Škody se počítají v mnoha miliardách dolarů, v některých oblastech byly srovnány se zemí celé čtvrti, stromy i sloupy elektrického vedení byly vyvráceny.

Státu Alabama, v němž pomáhá 2000 členů Národní gardy, schválil americký prezident Barack Obama federální pomoc.

"Máme v srdcích všechny ty, do jejichž životů zasáhla tato zkáza, a oceňujeme hrdinské nasazení těch, kteří neúnavně s následky neštěstí bojují," uvedl v prohlášení Obama.

Prezident také oznámil, že v pátek odletí do Alabamy, aby si osobně prohlédl škody způsobené řáděním živlů. Návštěva se zřejmě uskuteční ještě před Obamovou cestou na Floridu, kde bude sledovat poslední start raketoplánu Endeavour.

Ničivé tornádo zpustošilo alabamské město Tuscaloosa, kde zahynulo přinejmenším 36 lidí. Místní nemocnice musela přijmout na pohotovost asi sto osob.

Část města a dopravní infrastruktury byla zcela srovnána se zemí, oznámil tamní starosta Walter Maddox. "Dnes (ve středu) jsme utrpěli rozsáhlé škody na úrovni, kterou jsme v Tuscaloose již dost dlouho nezažili," podotkl.

Alabama v troskách

Velmi postiženy jsou ale i další oblasti Alabamy. "Je tu jen prázdná plocha a všude suť. Nejsou tu žádné domy," řekla televizi WBMA Cierra Brownová z okresu Jefferson County.

"Moje koupelna skončila přes ulici," uvedla další z místních obyvatel Talesha Oliverová.

Jaderná elektrárna Browns Ferry nedaleko alabamského města Huntsville přišla kvůli bouři o dodávky elektrického proudu a je proto napájena z náhradních zdrojů. Bez elektřiny je v Alabamě nejméně 330 000 zákazníků, uvedla BBC.

Řádění živlů postihlo i některé státy na severovýchodě USA. V New Yorku voda zatopila desítky silnic, v Marylandu bylo zase hlášeno tornádo u Andrewsovy základny, která leží nedaleko Washingtonu.

Podle americké televize The Weather Channel zasáhla USA úplně nejničivější série tornád v roce 1925; vyžádala si 747 životů. Při letošní bouři zahynulo nejvíce lidí od roku 1974, kdy tornáda zabila 307 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy