Apple přes iPhone a iPad špehuje klienty, tvrdí experti

David Slížek
20. 4. 2011 18:20
Mobilní zařízení ukládají údaje o své poloze, a to bez vědomí uživatele
Řekni mi, přístroji, kde jsem byl před rokem? Apple iPhone, ilustrační foto
Řekni mi, přístroji, kde jsem byl před rokem? Apple iPhone, ilustrační foto | Foto: Reuters

San Francisco (USA) - K majitelům telefonů iPhone či tabletů iPad od firmy Apple se donesla nepříjemná zpráva. Jejich přístroje totiž sledují svou polohu, aniž by o tom uživatelé věděli.

Údaje o zeměpisná délce a šířce se do přístroje průběžně ukládají společně s datem a přesným časem, kdy jste se na daném místě pohybovali.

Na americké odborné konferenci Where 2.0 svá zjištění zveřejnili dva britští výzkumníci z University of Exeter.

Aladair Allan a Pete Warden upozornili, že firma Apple sledování do přístrojů nasadila loni v červnu s aktualizací operačního systému iOS 4.

Některé přístroje tak své majitele "špehují" už téměř rok. "Nevíme, proč Apple tato data sbírá, ale jde o úmyslný proces," tvrdí výzkumníci. "Kontaktovali jsme zaměstnance Applu, ale na naše dotazy neodpověděli," dodali.

Nešifrovaná data

Telefon ani tablet data nikam neposílá, pouze je ukládá do své paměti. Pokud přístroj synchronizujete s osobním počítačem, zkopírují se i do něj. Pokud svůj starý přístroj nahradíte novým, přenesou se údaje i do něj.

Pozoruhodné je i to, že se data o tom, kde se přístroj v průběhu času nacházel, ukládají do souboru, který není nijak šifrován ani jinak chráněn.

Pokud se k vašemu iPhonu nebo iPadu dostane nepovolaný člověk, může tak jednoduše zjistit, kde přesně jste se v posledních měsících nacházeli.

Výzkumníci na svém webu zveřejnili volně dostupný pogram iPhone Tracker, s jehož pomocí si uživatelé mohou data o svém pohybu zobrazit.

Čistě technicky má Apple na shromažďování informací o poloze právo. Jak upozornil deník The Guardian, na konci přibližně 15 tisíc slov dlouhých licenčních podmínek, které upravují vztah firmy a uživatelů, je odstavec, který k tomu firmu opravňuje.

Podobný "špehovací" mechanismus hledali výzkumníci podle svých slov také v mobilních zařízeních s konkurenčním operačním systémem Android, ale žádný nenašli.

 

Právě se děje

Další zprávy