Dispečer si pouštěl film, poslal ho do všech kokpitů

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
20. 4. 2011 9:40
Úřad pro dozor nad civilním letectvím už provinilce postavil mimo službu
Foto: Reuters

Washington - Série přehmatů leteckých dispečerů nekončí.

Poté, co nechal suspendovat pětici provinilců kvůli tomu, že usnuli ve službě, řeší americký Úřad pro dozor nad civilním letectvím (FAA) další kauzu: mimo službu postavil dva dispečery z Clevelandu, kteří se v práci - místo sledování letového provozu - dívali na napínavý film.

Podle informací agentury AP si v neděli ráno pouštěli v regionálním radarovém středisku v Ohiu na DVD přehrávači kriminální thriller Zametač stop z roku 2007 se Samuelem L. Jacksonem v hlavní roli.

Nedopatřením však přitom aktivovali mikrofon, takže zvuky z filmu krátce slyšela všechna letadla v prostoru, který měli hlídat.

Mikrofon navíc zůstal přepnutý na vysílání, takže více než tři minuty dispečeři nemohli slyšet přicházející volání. Incident nahlásil FAA nejmenovaný vojenský pilot.

Od konce března řeší FAA obdobný případ, kdy dispečeři ztratili kontakt s letadly, už poněkolikáté. Mimo službu bylo celkem postaveno osm dispečerů a kontrolorů.

Zveřejněné případy nejenže otřásly důvěrou cestujících v bezpečnost letecké dopravy. Z amerických letových dispečerů také udělaly nejnovější terč ostrovtipu moderátorů nočních televizních talk-show.

"Letoví dispečeři spí ... a piloti jsou opilí. Kdo by si to pomyslel, že nejspolehlivějšími zaměstnanci letišť budou nosiči zavazadel?" zašpičkoval například Jay Leno.

 

Právě se děje

Další zprávy