Američané úspěšně vyzkoušeli protiraketový systém

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
15. 4. 2011 17:23
Nový systém má chránit i Evropu

Washington - Americká armáda v pátek provedla úspěšný test nového protiraketového systému, vyrobeného společností Lockheed Martin, jenž má v budoucnu chránit i Evropu.

Během zkoušky, jež proběhla nad Tichým oceánem, byla z Marshallových ostrovů odpálena raketa, kterou pak západně od Havaje, vzdálené asi 3700 kilometrů zachytila loď vybavená bojovým raketovým systémem Aegis. 

"Možnost použít vzdáleného radaru k zneškodnění balistické rakety významně rozšiřuje bitevní pole a tím pádem i chráněnou oblast, v níž mohou operovat protiraketové střely SM3," píše se ve zprávě Pentagonu.

Američané vyzkoušeli loď jako součást protiraketové obrany vůbec poprvé. Nikdy před tím rovněž nebyl ke sledování střely využit vzdálený radar. Protiraketovou střelu navedla radarová stranice na ostrově Wake.

Armáda prohlásila, že test ukázal možnosti nové americké obrané strategie, kterou v roce 2009 představil prezident Barack Obama. Systém Aegis je její první fází.

V její první fázi vyslaly Spojené státy do Středomoří válečnou loď Monterey vyzbrojenou dálkově naváděnými raketami a systémem Aegis, které mají chránit Evropu a americké jednotky na jejím území.

Námořní protiraketová obrana má nahradit původní plány Obamova předchůdce George Bushe, které předpokládaly vybudování radaru v Česku a základny s protiraketovými střelami v Polsku.

Za největší potenciální nebezpečí pro evropský kontinent v budoucnosti USA považují rakety z Íránu. Ze západního okraje íránského území by raketami středního doletu mohly být ohroženy evropské metropole, jako jsou Londýn, Paříž či Berlín.

Rozmísťování mobilního protiraketového systému v hodnotě mnoha miliard dolarů má být v Evropě zahájeno ještě letos.

Zpráva přichází jen několik dnů poté, co americká armáda oznámila, že úspěšně vyzkoušela laserovou zbraň, určenou k použití z jednoho plavidla ke zničení druhého. Zbraň má být účinná zejména proti pirátům.

 

Právě se děje

Další zprávy