Přísně tajná mise. USA vyslaly do kosmu miniraketoplán

ČTK ČTK
6. 3. 2011 7:34
Podle spekulací lze raketoplán použít k útoku na cizí vojenské technologie
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Mys Canaveral - Bezpilotní miniraketoplán amerického letectva odstartoval v noci na neděli z mysu Canaveral ke svému druhému pokusnému letu. Vesmírné plavidlo označované kódem X-37B by mělo na oběžné dráze strávit devět měsíců. Přesné podrobnosti mise drží letectvo v utajení.

Miniraketoplán poprvé letěl do vesmíru loni v dubnu a na oběžné dráze byl sedm měsíců. Ani tehdy letectvo neuvedlo, jakou misi přesně plnil. K dnešnímu startu mluvčí letectva pouze uvedla, že X-37B bude na oběžné dráze "provádět experimenty, které budou vyhodnoceny po návratu na Zemi".

Utajování podrobností obou misí miniraketoplánu vyvolává spekulace o možnostech jeho užívání. Objevily se spekulace, že by bylo možné plavidlo použít k útoku na cizí vojenské technologie. Podle vojenských odborníků ale současná verze miniraketoplánu něčeho takového není schopna.

Plavidlo X-37B připomíná klasický raketoplán, má ale proti němu asi čtvrtinové rozměry. Je také obratnější a na oběžné dráze vydrží díky získávání energie ze solárních panelů až devět měsíců. Klasické raketoplány tam obvykle tráví pouze dva týdny.

Kosmickou loď začal vyvíjet americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve spolupráci se společností Boeing. Později projekt převzalo vojenské letectvo a hlavní cíl programu začal být utajován.

NASA ukázala fotky z hlubokého vesmíru. Podívejte se:

 

Právě se děje

Další zprávy