Nemocný šéf Apple se sešel s Obamou. Nikdo ho neviděl

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
18. 2. 2011 7:37
Americký prezident večeřel s šéfy IT firem, včetně ředitele Applu Steva Jobse
Šéf Applu Steve Jobs.
Šéf Applu Steve Jobs. | Foto: Reuters

Woodside - Šéf Applu Steve Jobs, který se kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu vzdal v lednu dočasně řízení firmy, se večer zúčastnil schůzky s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Ten se v Kalifornii poblíž San Franciska sešel s řediteli technologických firem, aby s nimi probral posílení investic do výzkumu, vývoje a vzdělání a tím i vytváření nových pracovních míst v IT sektoru. Snížení nezaměstnanosti, která se stále pohybuje na úrovni devíti procent, je pro Obamu klíčovým úkolem před blížící se kampaní k prezidentským volbám v roce 2012.

Vedle Jobse se schůzky účastnili také šéf Facebooku Mark Zuckerberg, ředitel Googlu Eric Schmidt nebo Larry Ellison řídící firmu Oracle.

Z pohledu Obamy šlo o další schůzku, která má přispět ke zlepšení jeho vztahů s šéfy průmyslových a soukromých firem. Ty byly napjaté poté, co se Obama v prvních dvou letech v Bílém domě soustředil na posilování roli vlády a zpřísnění regulací.

Spekulace o Jobsovi

Účast Jobse na jednání s Obamou byla ostře sledována právě s ohledem na jeho údajně se zhoršující zdraví. Časopis National Enquirer ve čtvrtek zveřejnil obrázky, které ukazovaly Jobse, jak přijíždí do onkologické kliniky v kalifornském Palo Alto. Její mluvčí odmítla léčení Jobse potvrdit.

Detaily k současnému zdravotnímu stavu Jobse nezveřejnila ani firma Apple.

Akcie Applu přesto ve čtvrtek v reakci na zprávy o vážnosti stavu Jobse poklesly o 1,3 procenta.

Jobse nikdo nespatřil

Reportéři doprovázející na každém kroku prezidenta Obamu neměli možnost Jobse spatřit. Bílý dům zajistil, aby nebylo možné účastníky večeře s prezidentem vyfotografovat. Schůzka se konala v domě investora Johna Doerra, který je na odlehlém místě na předměstí San Franciska.

Bílý dům pouze potvrdil jmenný seznam účastníků.

Jobs se v roce 2004 podrobil operaci v souvislosti s rakovinou slinivky. V roce 2009 podstoupil transplantaci jater.

Firmu Apple v době jeho nepřítomnosti řídí jeho zástupce Tim Cook.  Jobs byl přesto v minulých týdnech ke spatření v sídle firmy v kalifornském Cupertino. Podle oficiálního prohlášení se dál účastní strategických rozhodnutí.

Analytici spojují návrat Jobse do vedení Applu se záchranou firmy, které se podařilo zvednout díky tomu, že uvedla na trh novinky, jako byly iPhone či iPad.

 

Právě se děje

Další zprávy