Chevron má zaplatit 8 miliard za znečištění Amazonie

Václav Viták
15. 2. 2011 15:50
Ekvádorci se soudí o náhradu s Texacem a Chevronem už osmnáct let
Amazonie je křehký ekosystém, těžba ropy ji vždy ohrožuje (ilustrační foto)
Amazonie je křehký ekosystém, těžba ropy ji vždy ohrožuje (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Quito - Americký ropný gigant Chevron dostal za znečišťění ekvádorské části Amazonie pokutu ve výši 8 miliard dolarů. Rozhodl o tom v pondělí soud v městě Lago Agrio, metropoli ekvádorské provincie Sucumbíos.

Pablo Fajardo, který zastupuje 30 tisíc lidí, kteří na Chevron podali žalobu za těžké poškození jejich zdraví a životního prostředí, řekl stanici BBC, že rozhodnutí soudu je "triumfem spravedlnosti nad zločinností a ekonomickou mocí Chevronu".

Společnost Chevron okamžitě sdělila, že se odvolá, a navíc označila nález soudu za "odporující zákonu a nevynutitelný".

Pokuta za Texaco

Spor mezi Ekvádořany z provincie Sucumbíos, kde jsou velká ropná pole, a americkými ropnými společnostmi se vleče již 18 let.

Hlavním obžalovaným je ve skutečnosti firma Texaco, která od roku 1972 do roku 1990 spolu s ekvádorskou státní ropnou společností PetroEcuador prováděla v ekvádorské části Amazonie ropné vrty.

Během této doby podle žalující strany vylila do tamních řek a netěsných nádrží na 30 miliard galonů jedovatého chemického odpadu a surové ropy.

Tyto jedovaté látky těžce poškodily životní prostředí, otrávily mnoho hospodářských zvířat a zničily úrodná pole. Navíc způsobily zvýšený výskyt rakoviny v řadách místního obyvatelstva.

V devadesátých letech minulého století firma Texaco ale činnost v Ekvádoru ukončila a dostala za úkol vyčistit kontaminované oblasti.

Podle listu The Guardian vydala na tyto sanační práce 40 milionů dolarů a oznámila, že tím jsou její závazky vyrovnány. V roce 2001 ji pak koupil ropný gigant Chevron.

Podle ekologických organizací ale Texaco vypustilo do ekvádorských řek a půdy množství jedovatých látek, které více než stonásobně převyšuje objem ropy, jež unikl do Mexického záliv po katastrofě ropné plošiny Deepwater Horizon.

Při této ekologické katastrofě se dostalo do oceánu 205 milionů galonů ropy.

Je to "vyděračský plán" 

Žalující strana však vyčíslila škody způsobené firmou Texaco na 27 miliard dolarů a nyní požaduje náhradu na Chevronu.

Texaco vylila do ekvádorských řek údajně 30 miliard galonů jedovatých látek (ilustrační foto)
Texaco vylila do ekvádorských řek údajně 30 miliard galonů jedovatých látek (ilustrační foto) | Foto: Reuters
 

Ten označil pondělní rozhodnutí soudu v provincii Sucumbíos za "produkt podvodu, který odporuje legitimním vědeckým důkazům".

Prohlásil dále, že: "Spojené státy a mezinárodní tribunály už podnikly kroky, které znemožní, aby verdikt ekvádorského soudu nabyl platnosti".

Chevron také prohlásil, že za znečištění životního prostředí v provincii Sucumbíos může vyhradně ekvádorská firma PetroEcuador.

"Těžbu na ropných polích, o kterých je řeč, v posledních 20 letech prováděla pouze ekvádorská státní firma PetroEcuador," řekl stanici BBC jeho mluvčí Kent Robertson.

Ropný gigant zuřivě odmítá cokoli zaplatit a již na začátku února předložil svůj případ arbitrážnímu soudu v Haagu, a kromě toho zažaloval ekvádorskou stranu a její právníky v USA z vydírání, manipulování se vědeckými výpověďmi a soudních obstrukcí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy