Boss tolerantní televize jde do vězení, sťal manželku

Václav Viták
8. 2. 2011 15:15
Hasan chtěl porozumění mezi muslimy a nemuslimy, nerozuměl si však ani se svou ženou
Hořkost kvůli 11. září je v USA stále mimořádně živá. Ilustrační foto
Hořkost kvůli 11. září je v USA stále mimořádně živá. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Buffalo - Zakladatel televizní stanice Bridges TV, která měla budovat mosty mezi muslimskými a nemuslimskými Američany, půjde za brutální vraždu manželky nejméně na 25 let do vězení.

Šestačtyřicetiletý Muzamil Hasan se u soudu hájil sám, porota v pondělí však odmítla jeho tvrzení, že svou muslimskou ženu Ásiju musel zabít, protože ho "zneužívala".

Hasan byl shledán vinným z úkladné vraždy, výše trestu bude stanovena 9. března. Soud s Hasanem se konal ve městě Buffalo, kde se svou ženou žil.

Tento úspěšný podnikatel pákistánského původu nikdy nepopíral, že svou ženu Ásiju zabil. Sám dokonce 12. února roku 2009 přišel po svém činu na policejní stanici a klidně oznámil sloužícímu policistovi, že jeho manželka je mrtvá.

Chtěl porozumění, týral ale ženu

Manželé Hasanovi založili muslimskou televizi Bridges TV (Mosty) v roce 2004 s cílem změnit negativní postoj americké veřejnosti k muslimům, způsobený událostmi 11. září 2001.

Jejich počin však skončil katastrofálně. Narůstaly mezi nimi spory a policie musela několikrát zasahovat u nich doma, protože Ásija si stěžovala na domácí násilí.

Nakonec požádala v roce 2009 po osmiletém manželství o rozvod a Muzamil Hasan ji týden poté, co mu došlo příslušné sdělení od Ásijina právníka, brutálně zabil.

Podle sdělení vyšetřovatelů ji v prostorách jejich televizní stanice ubodal čtyřiceti ranami do tváře, hrudi, zad a pak jí uřízl hlavu. Část jeho konání navíc zachytila bezpečnostní kamera instalované v místnosti.

Rozhořčeni jsou všichni

Hasan byl úspěšný podnikatel, který do USA přišel z Pákistánu v 17 letech, vystudoval univerzitu s výborným prospěchem a byl mimo jiné úspěšným bankéřem.

Ásija byla však již jeho třetí žena a stejně jako obě předchozí požádala o rozvod kvůli jeho násilnické povaze. Hasan se snažil u soudu pasovat do role utlačovaného muže, porota však jeho obhajobu odmítla.

Vzpomínka na oběti útoku na WTC. Ilustrační foto
Vzpomínka na oběti útoku na WTC. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Vzala v úvahu především skutečnost, že Hasan si hodinu před svým činem koupil dva lovecké nože, zaparkoval svůj luxusní vůz před stanicí tak, aby nebyl vidět, vešel dovnitř a pak na svou nic netušící ženu zaútočil.

Hasan svým činem těžce poškodil svůj záměr sblížit muslimskou a nemuslimskou komunitu v USA.

Již krátce po vraždě se vyskytly názory, že šlo o zabití ze cti, dané muslimskými kulturními a náboženskými zvyky, což hluboce pobouřilo americké muslimy.

Hasan má s Ásijou dvě školou povinné děti a dvě starší z prvního manželství.

 

Právě se děje

Další zprávy