V čele Haiti stane Manigatová nebo Martelly

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
4. 2. 2011 17:14
Vládního kandidáta Celestina volební komise z boje o prezidentské křeslo vyřadila.
Po prvním kole prezidentských voleb zavládla na Haiti nejistota
Po prvním kole prezidentských voleb zavládla na Haiti nejistota | Foto: Reuters

Port-au-Prince - Ve druhém kole prezidentských voleb se na Haiti utkají univerzitní profesorka a bývalá první dáma Mirlande Manigatová s populárním zpěvákem Michelem Martellym.

Vyplývá to z informací státní volební komise, která rozhodla v souladu s doporučeními mezinárodních pozorovatelů.

Původní výsledky, podle nichž vyhrál vládní kandidát Jude Celestin, byly podle závěrů volebních komisařů zmanipulované.

V zemi, která stále trpí následky loňského ničivého zemětřesení, zavládla po prvním kole, jež se konalo 28. listopadu, nejistota.

Martelly byl podle oficiálních informací až na třetím místě a do dalších bojů o prezidentské křeslo postoupit neměl. Výsledky však kromě jeho samotného zpochybňovalo zahraničí v čele s Organizací amerických států a USA.

Spojené státy už oznámily, že rozhodnutí haitské volební komise vítají. 

Manigatová vystudovala Sorbonnu a plynně hovoří kreolsky, fancouzsky, španělsky a anglicky. V roce 1988 se stala senátorkou a první dámou Haiti, když se její manžel Leslie Manigat stal hlavou státu. Oba však tehdy byli kvůli puči nuceni odejít po čtyřech měsících do exilu.

Martelly, přezdívaný v překladu "sladký Mickey," je v politice nováčkem. Jeho charisma oslovilo hlavně mládež, která ho ve volbách podporuje.

Současný haitský prezident a Célestinův patron René Préval měl původně svůj úřad opustit 7. února, ale již dříve oznámil, že ve funkci zůstane a vyčká, jak celý volební proces dopadne.

 

Právě se děje

Další zprávy