Radar v Česku bude bezzubý, přesvědčovaly USA Rusko

ČTK ČTK
4. 2. 2011 7:24
Tajné depeše zveřejněné serverem Wikileaks líčí jednání o radaru, který měl stát v Brdech
Takzvaný X-bandový radar dokáže údajně z jednoho pobřeží USA zachytit baseballový míček na druhém pobřeží. Tento chrání Havaj, Američané však počítají s tím, že jeden bude i v Evropě, zřejmě na Kavkaze.
Takzvaný X-bandový radar dokáže údajně z jednoho pobřeží USA zachytit baseballový míček na druhém pobřeží. Tento chrání Havaj, Američané však počítají s tím, že jeden bude i v Evropě, zřejmě na Kavkaze. | Foto: Reuters

Londýn - Spojené státy v roce 2007 přesvědčovaly Rusko, že radar, který měl být umístěn v České republice, nemá takové parametry, aby mohl ohrozit ruské mezikontinentální rakety. Vyplývá to z americké diplomatické depeše z října 2007, která líčí jednání americké delegace v Moskvě a kterou zveřejnil server WikiLeaks

Tehdejší zástupce ředitele americké Agentury pro protiraketovou obranu Patrick O´Reilly uvedl, že radar typu X-band plánovaný pro umístění v Česku mohl zaměřovat rakety jen přímočaře, nikoli za horizontem, a měl dosah zhruba 2000 kilometrů. Mohl zachycovat předměty letící od výšky dvou stupňů nad obzorem, takže podle místa odpálení rakety nemohl zachytit prvních 245, 450 nebo 850 kilometrů letu. 

Podle O´Reillyho tak radar nebyl s to zachytit raketu v první fázi letu. Ve chvíli, kdy radar raketu zahlédne, je už příliš pozdě odpálit protiraketu, prohlásil podle depeše.

Vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí John Rood podle depeše dodal, že vzhledem k času potřebnému k vyhodnocení rakety a k odpálení obranné rakety, by bylo pozdě zastavit střelu i ve střední části letu.

I po modernizaci by radar X-band v České republice neposkytl Spojeným státům kapacitu pro sestřelení ruských mezikontinentálních raket, řekl O´Reilly. Připustil, že protiraketové střely umístěné v Británii by byly s to ruské rakety zadržet včas, ale střely v Polsku by byly příliš blízko.

Ruský vyjednavač Sergej Kisljak uvedl, že Spojené státy plánují umístit protiraketové střely nejen v Polsku, ale i jinde. Kdyby tak radar dokázal odhalit rakety během střední fáze letu, mohly by je zasáhnout protiraketové střely odjinud, citoval americký telegram Kisljakovu argumentaci.

Minulá americká administrativa George Bushe chtěla v rámci programu protiraketové obrany postavit v ČR radar a v Polsku základnu protiraketových střel. Nejčastěji byla v souvislosti s tímto programem citována hrozba Íránu. Nynější vláda Baracka Obamy plán zrušila.

 

Právě se děje

Další zprávy